{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta je cilj opozicije u FBiH: Dobrobit građana ili smjena vlade Fadila Novalića?

28.7.2015. u 14:01
37
155
Šta je cilj opozicije u FBiH: Dobrobit građana ili smjena vlade Fadila Novalića?
37
Šta je cilj opozicije u FBiH: Dobrobit građana ili smjena vlade Fadila Novalića?
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Za četvrtak je zakazana sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojoj će se na dnevnom radu naći Reformska agenda za BiH i Prijedlog zakona o radu u FBiH.
Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u četvrtak će se izjasniti o Prijedlogu zakona o radu, a o ovom Prijedlogu u skorije vrijeme morat će se izjasniti i Zastupnički dom Federalnog Parlamenta.

Izvršna vlast na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem uvjerena je da će Prijedlog zakona o radu dobiti potrebnu većinu u Domu naroda.

Ipak, zbog političke krize koja posljednjih mjeseci potresa Federaciju BiH, Novalić nije siguran da li će njegov Prijedlog biti usvojen i u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Ukoliko bi Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH odbio Prijedlog zakona o radu on bi se ponovo na dnevnom redu mogao naći tek za šest mjeseci.

Jasno je da trenutna politička struktura stavljanjem Prijedloga zakona o radu na dnevni red Doma naroda samo vrši prolongiranje kako bi pokušala osigurati parlamentarnu većinu koju je izgubila izlaskom Demokratske fronte iz koalicije na federalnom nivou, a što je uveliko utjecalo na politizaciju pitanja izglasavanja zakona u Federaciji BiH.

Priča o Prijedlogu zakona o radu davno je izašla iz okvira demokratije samom činjenicom da u izradu zakona nisu bili uključeni sindikati iako izvršna vlast tvrdi kako je taj Prijedlog zakona najbolje rješenje za radnike u entitetu FBiH.

Dogovora nema ni u Parlamentu Federacije BiH u kojem opozicija šuti umjesto da ulaže amandmane na Prijedlog zakona.

Jedan od članova najužeg rukovodstva jedne od opozicionih stranaka u FBiH, koji je želio ostati anoniman, postavlja logično pitanje, da li je stvarni cilj opozicije napredak BiH na evropskom putu, ili je sa druge strane njen krajnji cilj izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi Federacije BiH na čelu sa Fadilom Novalićem.

U demokratskim zemljama, ukoliko opozicija radi u interesu građana onda zastupnici iz opozicionih političkih stranaka ulažu amandmane na prijedloge zakona, odnosno ne odbijaju ga po automatskom principu.

"Opozicija u BiH šuti, a šutnjom šalje jasnu poruku da njen krajnji cilj nisu interesi građana BiH, nego smjena vlade Fadila Novalića", rekao nam je jedan od članova najužeg rukovodstva jedne od opozicionih stranaka u FBiH.

Zanimljiv je podatak da su se stranke lijevog karaktera, koje se trenutno nalaze u opoziciji u Federaciji BiH, 2014. godine u svom pismu namjere upućenom Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) obavezele da će usvojiti novi zakon o radu i ukinuti kolektivne ugovore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: