BiH
261

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu

Piše: N. N.
Nakon što je jučer Zakon o radu usvojen na Domu naroda Parlamenta FBiH, danas je i Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH je Prijedlog zakona o radu danas razmatrao kao drugu tačku dnevnog reda.

Prije toga, SBB, DF, SDP i HDZ 1990 zatražili su skidanje Prijedloga zakona o radu sa dnevnog reda, što je, nakog glasanja, odbijeno.

Prijedlog Zakon o radu danas je razmatran u hitnoj proceduri, a na kraju je usvojen sa 50 glasova za, 30 protiv i bez suzdržanih glasova.

Usvajanje Zakona o radu podržali su zastupnici iz redova SDA, HDZ-a BiH, BPS-a, A-SDA, Stranke za BiH i Naše stranke.

Protiv su bili zastupnici SBB-a, SDP-a i DF-a.

Na današnjoj sjednici ZD Parlamenta FBiH podneseno je ukupno 45 amandmana na Prijedlog zakona o radu.

Naime, 24 amandmana podnijeli su zajedno SDP, SBB i DF, sedam amandmana podnio je Klub SDP-a, osam zastupnik Damir Mašić, Azra Hadžiahmetović podnijela je pet amandmana i Klub BPS-a jedan.

Vlada FBiH je održala 10. hitnu sjednicu na kojoj je odbila sve amandmane ali je premijer Novalić rekao kako će Vlada FBiH prihvatiti neke zahtjeve u naknadnom periodu i procedurama.

Naime, prilikom izrade kolektivnih ugovora bit će prihvaćen sadržaj amandmana koje je podnije Azra Hadžiahmetović i Dennis Gratz.

Podsjećamo da su delegati NS, SDP-a, SBB-a i DF-a jučer napustili sjednicu Doma naroda PFBiH prije nego što je počelo glasanje o spornom zakonu, dok je ispred zgrade Parlamenta protestovalo nekoliko hiljada radnika koji su smatrali da je novi zakon štetan po državu i njene građane.