{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu

30.7.2015. u 15:30
680
388
Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu
680
Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu
Foto: Klix.ba
Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je na današnjoj vanrednoj sjednici Zakon o radu koji je posljednjih sedmica izazvao velike polemike u Federaciji.
Zakon je usvojen sa 28 glasova za i tri protiv, a ranije su sa sjednice izašli delegati Naše stranke, SDP-a, SBB-a i Demokratske fronte.

U svom izlaganju prije glasanja o Prijedlogu zakona o radu, premijer Federacije BiH Fadil Novalić je rekao da je ovo najliberalniji zakon o radu u Evropi, te da nam je liberalizam ponuđen kao nagrada.

"Ako ne bude usvojen zakon onda nema zapošljavanja i nema pristupnih fondova", kazao je on.

Novalić je dodao kako su nam pristupni fondovi potrebni kako bi se usmjerili za zapošljavanje i razvoj zemlje. Neusvajanje će samo dovesti do nastavka prakse postojanja privilegovanih koji žive na račun građana FBiH.

"Zakon nam treba zbog nas, ne zbog EU", kazao je Novalić.

Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH, rekao je da su pregovori o zakonu o radu počeli u maju ove godine nakon sastanka s federalnim ministrom rada Milanom Mandilovićem.

"Tada nam je pružena prilika, kao i sindikatu, da napravimo kompromis koji će Vlada prihvatiti", istakao je Čengić.

Slaviša Mihajlović, zastupnik SNSD-a, kazao je da će po dogovoru sa predsjednikom FBiH Marinkom Čavarom SNSD podržavati reformske zakone u Parlamentu FBiH. No, ova politička stranka zaključila je kako SDA i HDZ BiH nemaju kapacitete da sprovedu reforme u FBiH.

"Samim tim ovaj Zakon o radu nije reformski zakon, s obzirom na to da će ostati samo mrtvo slovo na papiru zbog nepostojanja kapaciteta stranaka SDA i HDZ", rekao je Mihajlović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: