{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela sjednica Doma naroda FBiH, Prijedlog zakona o radu druga tačka dnevnog reda

30.7.2015. u 11:31
20
42
Počela sjednica Doma naroda FBiH, Prijedlog zakona o radu druga tačka dnevnog reda
20
Počela je četvrta vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojoj će se zastupnici izjasniti o Prijedlogu zakona o radu čiji je predlagač Vlada Federacije BiH.
Današnjoj sjednici prisustvuju premijer FBiH Fadil Novalić, predstavnici sindikata i poslodavaca.

Za dnevni red predložena je i Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu za period 2015. - 2018. godine.

Podsjećamo, organi izvršne vlasti u BiH su na svim nivoima usaglasili agendu koja bi trebala donijeti strogu kontrolu novog zapošljavanja, smanjenje javne potrošnje, poboljšanje poslovne klime, bržu i efikasniju registraciju novih preduzeća, smanjenje troškova rada, borbu protiv sive ekonomije, te socijalnu zaštitu baziranu na potrebama, a ne na stečenim pravima.

Zastupnici bi se danas trebali izjasniti i o Prijedlogu programa rada Vlade Federacije za 2015. godinu, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o poštanskom saobraćaju Federacije Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stranim ulaganjima po hitnom postupku, Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o pomilovanju po hitnom postupku.

Na predloženom dnevnom redu nalaze se i Nacrt zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, Prijedlog odluke o alokaciji obaveza po kreditu kuvajtskog fonda za razvoj 535-Projekt četiri ceste i most Musala na Federaciju Bosne i Hercegovine, Informacija o statusu kredita Kuvajtskog fonda za razvoj 535 – Projekat četiri ceste i most Musala, Izvještaj o dinamici projekta na Koridoru 5C broj 17. zaključno sa 30. junom 2014. godine, koji je dostavilo JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, a koji se finansira iz međunarodnih kredita EIB i EBRD.

Poseban interes javnosti usmjeren je na predloženu drugu tačku dnevnog reda, odnosno na Prijedlog zakona o radu.

Nekoliko hiljada članova Saveza samostalnih sindikata BiH okupilo se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH kako bi izrazili negodovanje zbog stavljanja Prijedloga zakona o radu na dnevni red.

Poznato je da će zastupnici opozicionih političkih stranaka Saveza za bolju budućnost i Socijademokratske partije glasati protiv Prijedloga zakona o radu čiji je predlagač Vlada Federacije BiH.

Protiv Prijedloga zakona o radu glasat će i zastupnici Demokratske fronte (DF) koja za sebe tvrdi da je opozcija Stranci demokratske akcije (SDA) i Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH (HDZ BiH), odnosno da je politička stranka suprotstavljena izvršnoj vlasti u Federaciji BiH.

Sa druge strane DF zajedno sa SDA i HDZ-om BiH i dalje učestvuje u izvršnoj vlasti s obzirom na to da zadržava Milana Dunovića na mjestu potpredsjednika Federacije BiH, te samim tim što ima ministre u Vladi Federacije BiH čije ostavke još uvijek nisu prihvaćene.

Simbolično je da je Milan Mandilović, federalni ministar rada i socijalne politike iz Demokratske fronte, prije samo dva mjeseca, nakon sastanka sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Ronom van Roodenom, izjavio kako novi Prijedlog zakona o radu nema alternativu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: