Stanje u pravosuđu
344

Šta će njemački pravni ekspert Priebe objelodaniti 20. novembra u Parlamentu BiH?

A. D.
Reinhard Priebe
Reinhard Priebe
Reinhard Priebe, bivši direktor u Evropskoj komisiji i iskusni ekspert u oblasti vladavine 20. novembra će u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu iznijeti svoja viđenja o stanju u pravosuđu i vladavini prava u našoj državi.
Iz EU su naveli da će tog dana biti organizirana i debata sa predstavnicima civilnog društva, pravosuđa i vlasti.

"Svaki građanin ima pravo na pravosudni sistem koji garantuje da niko nije iznad zakona", kaže se u pozivnici iz EU na ovaj događaj.

Naime, Evropska komisija u aprilu je pokrenula novu inicijativu za praćenje cijelog sistema vladavine prava u Bosni i Hercegovini, od agencija za provedbu zakona do sudova.

S tim u vezi EK angažovala je ovog evropskog stručnjaka koji je u proteklom periodu boravio u BiH radi prikupljanja činjenica, i koji se susreo sa relevantnim predstavnicima vlasti i pravosudnih institucija, uključujući i agencije za provođenje zakona na državnom, entitetskom i nivou Kantona Sarajevo.

On je također prikupio sve informacije i dokumentaciju o neriješenim slučajevima "Dženan Memić" i "David Dragičević". Njegov izvještaj trebalo bi da sadrži konkretne policijsko-pravosudne preporuke i nedostatke koje bi trebalo ukloniti iz bh. sistema, te na koji način ojačati povjerenje građana u vladavinu prava.

Treba podsjetiti da je nedavno potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružica Jukić navela da će Priebe dostaviti izvještaj "koji će biti loš po pravosuđe te da će zajedno s Američkom ambasadom tražiti od gospodina Inzka da iskoristi Bonske ovlasti prema VSTV-u, tj. da raspusti njegove članove.

I sam predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija potvrdio je da su i do njega došla saznanja o scenariju "rušenja" VSTV-a.

Priebe je sudija koji je radio u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji na unapređenju pravosudnog sistema. Evropska komisija mu je povjerila vođenje istražne komisije o događajima u Makedoniji. Komisiju su sačinjavali pravni eksperti koji su vršili procjenu stanja vladavine prava u 2015. i 2017. godini.

Makedonija u tom periodu nije imala funkcionalnu vladu zbog krize nakon što je izbio skandal u vezi s prisluškivanjem, kojim je s vlasti srušen vladajući nacionalistički VMRO-DMPNE. Tada su prisluškivani svi članovi vlade, parlamenta, sudije, tužioci, državni službenici, novinari, urednici i vlasnici medija. Zaključeno je da je nacionalna obavještajna služba imala monopol nad svim.