Potvrđeno za Klix.ba
311

Vedran Alidžanović je novi glavni tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona

A. K.
Vedran Alidžanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Vedran Alidžanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Vedran Alidžanović je novi glavni tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Ovu odluku jednoglasno je donijelo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH na sjednici koja je u toku, potvrđeno je za Klix.ba.

Alidžanović je na funkciji glavnog tužioca Tužilaštva TK naslijedio Tomislava Ljubića, a odluku o njegovom današnjem imenovanju su jednoglasno donijeli članovi VSTV-a BiH.

Vedran Alidžanović rođen je 1. novembra 1983. godine u Tuzli. Osnovnu školu završio je 1998. godine u Tuzli, a gimnaziju Meša Selimović također u Tuzli 2002. godine. Iste godine upisao je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, na kojem je diplomirao 2007. godine.

Nakon diplomiranja, pripravnički staž odradio je u Advokatskoj kancelariji i Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, a pravosudni ispit položio je 2009. godine. Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, 2010. godine imenovan je na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Gračanici, na kojoj je radio tri godine.

U tom periodu je u organizaciji Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, završio trogodišnju početnu obuku za sudije i tužioce. Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Alidžanović je 2013. godine imenovan na poziciju kantonalnog tužioca Tuzlanskog kantona, na kojoj radi i danas na odjelu za borbu protiv organizovanog i privrednog kriminala i korupcije.

Učestvovao je na većem broju savjetovanja iz krivično pravne oblasti u zemlji i inostranstvu, a 2010. godine upisao je postdiplomski studij na Katedri krivičnog prava, Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje je 11. januara 2016. godine odbranio magistarski rad na temu "Skraćeni krivični postupci" i stekao zvanje magistra pravnih nauka.

Tokom 2016. godine, objavio je dva rada i to "Načini otkrivanja i vođenja istrage kod krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije" u časopisu Pravo i pravda u okviru XV. Savjetovanja iz krivično pravne oblasti u Neumu, na koju temu je održao i predavanje, kao i pregledni naučni rad u časopisu Zbornik pravnog fakulteta u Tuzli pod nazivom "Skraćeni krivični postupci u pravu Bosne i Hercegovine, Italije i Njemačke".

Također, koautor je preglednog naučnog rada pod nazivom "Sporazum o priznanju krivice – procesni i praktični aspekti studija slučaja u časopisu "Kriminalističke teme" Fakulteta za kriminalistiku, kriminoligiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, kao i koautor u izradi "Priručnika za tužioce za procesuiranje predmeta nasilja u porodici" u organizaciji Atlanske inicijative i DACAF-a.

Angažovan je i kao stalni edukator Centra za edukaciju sudija i tužilaca u okviru programa početne obuke za sudije i tužioce. Također posjeduje certifikat za postupanje u predmetima u vezi sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, dok je završio obuku CELL Instituta u Pragu i obuku edukatora za "Online edukacije" u organizaciji Vijeća Evrope.

Za angažman u projektu ICITAP-a i OPDAT-a u obuci policijskih službenika u procesuiranju krivičnih dijela "Nasilja u porodici" dobio je zahvalnicu Američke ambasade u Sarajevu. Nakon uspješno završene obuke edukatora na engleskom jeziku, a koji se odnosio na vještine predavanja i postupanja sa elektronskim dokazima, dobio je certifikat "Specialised Judicial Training of Trainers on Training Skills" Project of the European Union and the Council of Europe.

Doktorant je Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje mu je odlukom Senata Univerziteta u Sarajevu, odobrena izrada doktorske disertacije na temu "Načeli oportuniteta krivičnog gonjenja u zakonodavstvu i praksi u BiH. Alidžanović je oženjen i otac jednog djeteta.