Roberta Biagiarelli
0

INTERVJU / 'Srebrenica ima budućnost ukoliko se ekonomski podrži'

Razgovarala: Tatjana Sekulić
Nešto više od godinu Cooperazione Italiana aktivno je radila na projektima podrške komunikacije za društveni i kulturni razvoj, te ruralni razvoj na području Srebrenice i Bratunca. Kako bi predstavili svoj rad tokom proteklih 15 mjeseci odlučili su se organizirati manifestaciju "Tempus Argenti" od 23. do 25. maja u Srebrenici, a tokom ta dva dana u Srebrenici će se održati niz kulturnih događaja, među kojima i koncert popularne bh. muzičarke Amire Medunjanin. U razgovoru za Sarajevo-x.com Roberta Biagiarelli, koordinatorica projekta za podršku komunikaciji i kulturnom razvoju govori o tome kako je nastala ideja da se pomogne Srebrenice, o realizovanim projektima i koji su daljnji planovi, ali i o tome da li i kakvu budućnost ima Srebrenica i mladi Srebrenice.

Kako je nastala ideja za projekte pomoći Srebrenici?

Želja da se nešto konkretno uradi za Srebrenicu datira još od mnogo ranije. Ja intenzivno odlazim u Srebrenicu od 2000. godine. U Italiji se bavim glumom i već 10 godina po pozorištima u Italiji izvodim predstavu o stradanju u Srebrenici. Također, 2006. godine u kinu Meeting Point je prikazan moj dokumentarni film o Srebrenici. Tom prilikom sam upoznala ljude iz italijanske kooperacije i tada se na neki način iskristalizirala želja da se napravi nešto na tom teriotoriju. Oba projekta su napisana 2008. godine za koje je Ministarstvo vanjskih poslova Italije odobrilo novac, tačnije 442.000 eura.

Tokom 15 mjeseci aktivno ste radili na realizaciji projeka. Koje ste sve aktivnosti sproveli?

Koristili smo kulturu kao konkretan instrument. Adaptirali smo Veliku salu Kulturnog centra u Srebrenici, renovirali pozornicu i opremili salu profesionalnom rasvjetom i ozvučenjem, organizirali kurseve italijanskog jezika, te edukativne seminare . Također, u saradnji sa teatarskim festivalom MESS po prvi put je realizovan odsjek ChildrenMess-a u Srebrenici, te su odigrane dvije predstave. Za djecu koja žive u ruralnim područjima omogućili smo mobilnu čitaonicu, te realizirali niz pozorišnih predstava u saradnji sa Mostarskim teatrom mladih, ali smo omogućili i realizaciju prve poslijeratne zimske pozorišne sezone u Srebrenice (koja je prekinuta 1988. godine) u saradnji sa Internacionalnim Festivalom MESS, kao i niz drugih aktivnosti.

Na projektima su radila dva tima, jedan za projekt komunikacije, a drugi za razvoj ruralnih područja. Ljudi koji su radili bili su veoma uvjereni u ono što rade i imali su mnogo volje i entuzijazma. Nismo stavili samo svoje znanje i vještine na raspolaganje nego i svoje srce za to. Planirate li nastaviti raditi na projektima pomoći i podrške Srebrenici?

Želimo nastaviti s radom i čekamo odobrenje novca kako bismo nastavili realizaciju projekata. Bitno je spomenuti da sve radimo u saradnji sa lokalnim vlastima, a veliku podršku imamo i od nevladinih udruženja.

Od 23. do 25. februara u Srebrenici će biti održana manifestacija "Tempus Argenti". O čemu se radi?

Poznato je da se Srebrenica u srednjem vijeku nazivala Argentarija i u tom periodu Srebrenica je bila grad koji je veoma doprinio razvoju cijele BiH. Zbog toga smo se odlučili tako nazvati ovu manifestaciju nadajući se da će donijeti sreću ovom napaćenom gradiću. Tempus Argenti je projekat koji predstavlja zaključni dio svih aktivnosti koje smo proveli. To su tri dana kulture i zabave. Organizovana je prodajna izložba proizvoda s međunarodnim certifikatom Slow food pod vodstvom specijaliziranog osoblja u suradnji sa Slow Food Terra Madre. Izlagači će imati priliku da predstave tri specifična bosanskohercegovačka proizvoda izabranih od Slow Food instituta koji su autohtoni. U srijedu i četvrtak bit će priređene četiri pozorišne lutkarske predstave za djecu u osnovnim školama, a 23. marta održat će se koncert uz učešće lokalnih muzičara koji označava i završetak rada na snimanju "Zvukovi i glasovi iz grada". Za 24, mart planiran je koncert poznate bh. muzičarke Amire Medunjanin, što je njen prvi nastup u Srebrenici. Također, 25. marta u Srebrenicu dolazi proslavljena predstava SARTR-a – "Ay Carmela"

Nakon niza aktivnosti koje ste realizirali u Srebrenici, radeći sa mladim osobama, ali i sa onim starijima, smatrate li da taj grad ima budućnost i da će mladi željeti ostati, odnosno vratiti se u Srebrenicu? Naš projekat je samo jedan pokušaj da se doprinese revitalizaciji tog područja. Situacija je izuzetno kompleksna Ono što je potrebno da bi neko ostao na jednom mjestu jeste motivacija, a motivacija može biti posao i samo posao, a to zavisi od svih nas. Srebrenica ima budućnost ukoliko svi zajedno učinimo da se taj grad i ekonomski podrži. O Srebrenici se ne smije govoriti samo kao o mjestu stradanja,naravno žrtvama treba odati počast, ali moraju se prezentirati i one lijepe strane tog gradića.