Srebrenica
0

Otvoren sajam proizvoda s međunarodnim certifikatom

FENA
Tokom protekle godine organizacija Cooperazione Italiana realizirala je "Pilot projekt podrške komunikaciji za društveni i kulturni razvoj u BiH”. Tempus Argenti je projekt koji predstavlja zaključni dio ovih aktivnosti, pa će u Srebrenici biti priređeno niz kulturnih i zabavnih programa.

Danas je otvoren prodajni sajam proizvoda s međunarodnim certifikatom "Slow foodi“ pod vodstvom specijaliziranog osoblja u saradnji sa Slow Food Terra Madre. Izlagači su predstavili specifične bosanskohercegovačke proizvode izabrane od Slow Food instituta koji su autohtoni te su očuvali biorazličitost.

Udruženje "Okusi Hercegovinu“ formirano je uz pomoć italijanske nevladine organizacije i proizvodi sir iz mijeha, med, vino, grah te suvenire rezbarene u drvetu koji se rade u Konjicu, izjavio je Nedim Ćurić.

Jasmina Šahović, članica Udruženja "Emina“ iz Ustikoline, istakla je da je Cooperazione Italiana pomogla ženama ovog kraja i one sada, uglavnom rade slatka i džemove od voća i plasiraju ga na tržište u Sarajevo, Italiju i Francusku. Svoje proizvode na sajmu u Srebrenici izložili su proizvođači iz srebreničkih i bratunačkih sela.

Tipičnu lokalnu kuhinju, pripremile su članice udruženja žena iz Srebrenice radi prezentacije očuvanja gastronomskog naslijeđa te oživljavanje starih receptura koje se prenose s koljena na koljeno.

U srijedu i četvrtak bit će priređene četiri pozorišne lutkarske predstave za djecu u osnovnim školama. Radi se o kreativnom trenutku i učešću školske populacije koja rijetko ima priliku da bude uključena u ovakve projekte. Svoje nastupe imat će učenici osnovnih škola iz Srebrenice, Potočara i Skelana zatim sve područne škole općine Srebrenica.

Sutra će biti priređen i koncert uz učešće lokalnih muzičara koji označava i završetak rada na snimanju "Zvukovi i glasovi iz grada“ realizovan u saradnji s experto MAE.

Renomirana bh. umjetnica Amira Medunjanin će prvi put imati nastup u Srebrenici, koji je planiran za 24. mart.

U saradnji s Internacionalnim teatarskim festivalom MESS, u Srebrenici će u četvrtak biti izvedena predstava SARTR-a - "AY Carmela“.