Manifestacija Tempus Argenti
0

Ukloniti negativnu sliku Srebrenice, podržati mlade

Piše: T. Sekulić
Tokom prošle godine Cooperazione Italiana je aktivno radila na pilot projektu podrške komunikaciji za društveni i kulturni razvoj u BIH koji je realziran na području Srebrenice i Bratunca. Italijanska kooperacija je za 15 mjeseci uspjela realizirati preko 20 aktivnosti, među kojima je bila i obnova Doma kulture u Srebrenici, te opremanje Velike sale profesionalnom rasvjetom i ozvučenjem prema evropskim standardima. Danas su održali press konferenciju u Sarajevu gdje su predstavili rezultate svojih akjtivnosti.

Uz podršku lokalnih vlasti i brojnih udruženja Cooperazione Italiana, Odjel za razvojne projekte pri Ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije, je na području Srebrenice i Bratunca tokom posljednjih 15 mjeseci aktivno radio na projektu podrške komunikaciji za društveni i kulturni razvoj, kao i projekat ruralnog razvoja.

Cilj aktivista je bio pokrenuti dijalog u zajednici, dati podršku mladima, koji su budućnosti BiH, ali i ženama, te dokazati da je Srebrenica grad koji ima perspektivu. Cooperazione Italiana od 23. do 25. marta 2010. godine će predstaviti svoj zaključni dio aktivnosti projektom nazvanim Tempus Argenti.

Uklanjanje negativne slike o Srebrenici

Tokom ta dva dana u Srebrenici će se održati niz kulturnih događaja, među kojima i prodajne izložbe, pozorišne lutkarske predstave, koncert lokalnih muzičara, ali i koncert popularne bh. muzičarke Amire Medunjanin.

"Angažman Italijanske kooperacije u BiH je veoma prostranjen. Područje Srebrenice i Bratunca nije slučajno izabrano jer svi dobro poznajemo patnju kroz koju su prošli ti ljudi. Kroz naš projekat posebno smo se fokusirali na mlade osobe i uspjeli smo realizirati niz aktivnosti. Samo neke od naših aktivnosti bile su adaptacija Velike sale JU Kulturnog centra Srebrenica, opremanje profesionalnom rasvjetom i opremom, instalacija modernog ozvučenja u srebreničkoj osnovnoj školi, kursevi italijanskog jezika, edukativni seminari, zatim Mobilna čitaonica za djecu predškolske dobi koja žive u ruralnim područjima općine Srebrenica, muzički projekti, pozorišne predstave, ali i brojne druge aktivnosti", kazao je Silvano Tabbo, direktor Italijanske Kooperacije za razvoj na press konferenciji održanoj u Sarajevu povodom manifestacije Tempus Argenti koja će biti održana u Srebrenici.

"Argenti za sreću"

No, kako bi predstavila sve urađene aktivnosti koje su imale za cilj da se ukloni negativna slika o Srebrenici, te da se pomogne mladima u tom gradiću na istoku BIH, Cooperazione Italiana je odlučila prirediti manifestaciju Tempus Argenti.

Taj naziv manifestacije nije slučajanost.

"Poznato je da se Srebrenica u srednjem vijeku nazivala Argentarija i u tom periodu Srebrenica je bila grad koji je veoma doprinjeo razvoju cijele BiH. Zbog toga smo se odlučili tako nazvati ovu manifestaciju nadajući se da će donijeti sreću ovom napaćenom gradiću", kazala je Roberta Biagiarelli, koordinatorica projekta, dodajući kako se 11. juli, dan genocida u Srebrenici mora pamtiti, ali se mladima ipak mora pružiti prilika da u tom gradu nastave voditi normalan život. Promocija turizma u Srebrenici

Cooperazione Italiana je također u Srebrenici radila na ravoju ruralnog područja, te u saradnji sa Poljoprivrednim fakuletetom u Sarajevu načinila dva projekta ruralnog razvoja i promocije turizma u općinama Srebrenica i Bratunac.

Te općine imaju veoma značajan turistički potencijal, te se Cooperazione Italiana nada da će od Vlade Italije dobiti sredstva za nastavak projekata, te da će uspjeti realizirati i sve ostale planove koje imaju, te omogućiti ljudima, a posebno mladima u Srebrenici i Bratuncu dostojan i normalan život, bogat kulturnim događajima, te da će razbiti stereotipe koji se vežu za Srebrenicu.

Koncert Amire Medunjanin i niz kulturnih događaja

Još jednom napominjemo, manifestacija Tempus Argenti bit će održana od 23. do 25. marta u Srebrenici, a njoj će prethoditi press konferencija na kojoj će biti predstavljeni svi rezultati projekata koje je provela Italijanska kooperacija tokom posljednjih 15 mjeseci u Srebrenici.

Za 23. i 24. mart planiran je "Slow food" u Kući povjerenja. Riječ je o prezentaciji certificirane hrane, odnosno autentičnih bh. proizvoda. Također, u Kući povjerenja će 23. marta biti održan program "Zvukovi i glasovi grada", odnosno prezentacija CD-a s izvedbama lokalnih Srebreničkih muzičara kojeg je pripremio član italijanske grupe "Mao Mao" Luka Mareti. Za 23. matrt planiran je i DJ party uz nastup DJ-eva iz Bratunca u Omladinskom centru, dok će 24. marta u Domu kulture prvi put nastupiti i renomirana bh. pjevačica Amira Medunjanin sa svojim triom.

Teatar "Sale" iz Tuzle 25. marta će s lutkarskom predstavom obilaziti škole i uveseljavati mališane, a istog dana će Domu kulture u Srebrenici biti odigrana i kultna predstava Sarajevskog ratnog teatra "Ay Carmela", koja će prvi put gostovati u Srebrenici.