BiH
1

Špirić: Nacrt budžeta utvrđen, čeka se sjednica Vijeća ministara

FENA
Nikola Špirić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nikola Špirić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nacrt budžeta institucija BiH za 2012. godinu u koji su uvrštena sredstva za popis stanovništva, za lokalne izbore, za uređenje graničnih prijelaza te za rad novih institucija, već je utvrđen i čeka se samo sjednica Vijeća ministra na kojoj bi nacrt trebao biti odobren, potvrdio je danas zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić.

Odgovarajući na brojna pitanja novinara o ovogodišnjem budžetu Špirić je kazao da državni budžet govori o stavu državnog Vijeća ministara i politikama koje se trebaju provoditi, a to je sigurno u ovom slučaju "politika štednje", te dodaje da nijedna institucija neće biti ugrožena.

Ističe da nema zemlje u okruženju koja nije smanjila svoj budžet i ne smanjuje javnu potrošnju zbog čega ga, kaže, čudi otkud zahtjevi u ovoj zemlji za rastom javne potrošnje.

"U budžetu je planiran rast od indirektnih poreza za devet posto, a rast budžetskog okvira za pet ili šest posto. Nađite mi jednu zemlju u okruženju koja je to osigurala", kazao je Špirić, ističući da je u BiH spor o provođenju ili neprovođenju reformi.

Izražavajući razumijevanje sindikalnih zahtjeva da se plaće ne smanjuju naglašava da to nije moguće posebno zbog efekata globalno-finansijske krize, ali i bez toga vrijeme je da se smanji javna potrošnja da bi se "probudio realni sektor i osnažila ekonomija", najavljujući da će biti donesena i odluka o prestanku rasta zapošljavanja.

Potcrtao je Špirić i da nije istina da su sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potrošena jer su od MMF-a potrošene samo dvije tranše, ali druge dvije nisu povučene jer nije bilo spremnosti za provođenje reformi koje uključuju reformu socijalnog sektora.

Tvrdi da nije moguće uspostaviti kontakt niti s jednom međunarodnom finansijskom institucijom ukoliko ne bude 'rezova', a oni se odnose na stečena prava koja su u predizbornim kampanjama davana "počesto bez finansijskog pokrića".

"Jedan takav zakon donesen je u predizbornoj kampanji kada je i Vijeće ministara i ministarstva finansija i odbrane, ali i NATO bili protiv, zbog čega sada imamo problem koji moramo riješiti, a u tom zakonu traži se usaglašavanje i entitetskih vlada i penzionih fondova", izjavio je Špirić.

Nije kazao, ali je jasno da je mislio na zakon o prijevremenom penzioniranju pripadnika Oružanih snaga BiH, zbog kojeg bivši vojnici 22 dana borave ispred zgrade državnih institucija tražeći da se 29 miliona KM, koliko je potrebno za isplatu njihovih penzija, planira u ovogodišnjem budžetu.

Ministar finansija kaže da se njemu prigovara da ne želi planirati taj iznos u budžetu te tvrdi da je jedini državni dužnosnik, uz predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevandu, koji je predstavnike vojnika primio u državnim institucijama.

Pojašnjava da cifra od 29 miliona KM nije tačna, jer je zakon o prijevremenom penzioniranju pripadnika OSBiH donesen u septembru 2010. godine te da je za njihove penzije potrebno 20 miliona KM zaključno s 31. martom 2012. godinu.

Kazavši da je prvi saveznik vojnicima pred parlamentom, naglašava da mu je žao što se manipulira ljudima te dodaje da je neprimjenjiv izvorni zakon i zato se radi na njegovim korekcijama jer "ljude koji sada idu u penziju ne prepoznaje nijedan penzioni fond".

Izrazio je nadu na kraju da će Vijeće ministara BiH ove sedmice imati sjednicu na kojoj će biti usvojen Nacrt budžeta BiH za 2012. godinu.