BiH
5

Smanjene isporuke gasa Kantonu Sarajevu zbog duga od dva miliona KM

Klix.ba
Kompanija BH Gas je jutros obavijestila Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša o smanjenju isporuke gasa Sarajevogasu zbog duga od dva miliona KM, potvrdio je za naš portal ministar Zlatko Petrović.

"Nakon 12 sati BH Gas će isporučivati 450 hiljada kubnih metara što je dovoljno za individualnu potrošnju, privredne subjekte i dio kotlovnica KJKP Toplane Sarajevo", rekao je Petrović.

Uzrok ovakve odluke BH Gasa je dug od dva miliona KM, iako ministar Petrović tvrdi kako je za današnjim danom uplaćeno 19 miliona KM što je rekordna uplata.

Petrović kaže da će KJKP Toplane koristiti alternativna goriva, što je skuplja opcija, ali da korisnici neće ispaštati zbog novonastale situacije. Toplane imaju zalihe alternativnog goriva dovoljne za pet do sedam dana do kada će, kako se ministar nada, biti uplaćena dva miliona KM.

"Nedostajuća dva miliona će biti uplaćena iz budžeta nakon avansnog plaćanja obrazovnih institucija", rekao je Petrović.

Za danas je zakazana i redovna sjednica Vlade KS na kojoj će biti uvrštena i ova tačka dnevnog reda.

"Kanton Sarajevo u skladu s mogućnostima pokušava obezbjediti ova sredstva, ali je budžet prazan", rekao je ministar Petrović.