BiH
0

Kanton Sarajevo: Kreditnim zaduženjima do otplate duga BH-Gasu

Klix.ba
Kanton Sarajevo ne bi trebao imati probleme sa snabdijevanjem gasom i plaćanjem dugova za gas, a na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade su dogovorene i neke mjere.

BH-Gas je ranije najavio prekid isporuke gasa KS-u zbog neizmirene fakture za decembar 2013. godine koja iznosi 21.359.530 KM.

"Vlada je naložila ministru finansija i ministru prostornog uređenja da u saradnji sa drugim ministarstvima i javnim ustanovama nađe modalitete kako bi uplatili račune za plin i centralno grijanje za budžetske korisnike, korisnike iz oblasti zdravstva, tako da ovaj nedostajući dio sredstava od 9,5 miliona KM trebamo pronaći iz tih izvora ili kroz dodatno kreditnog zaduženja KJKP "Toplane" u smislu revolvig kredita uz adekvatnu garanciju Kantona Sarajevo", izjavio je ministar prostornog uređenja Zlatko Petrović za TVSA.

Na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša, na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju o problematici isporuke prirodnog gasa za Kanton Sarajevo i problemima u izmirenju obaveza prema BH-GAS-u d.o.o. Sarajevo, navodi se zaključku Vlade sa današnje sjednice.

"Vlada je zadužila Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša i Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo da pokrenu proceduru iznalaženja nedostajućih sredstava, na način da se obezbijedi avansno plaćanje faktura od strane budžetskih korisnika i kantonalnih javnih ustanova iz Budžeta Kantona Sarajevo, kao i putem obezbjeđenja kreditnih sredstava u poslovnim bankama od strane KJKP 'Toplane-Sarajevo' u minimalnom iznosu od 5.000.000,00 KM u toku januara 2014. godine za izmirenje decembarske fakture od strane KJKP 'Sarajevogas' d.o.o. Sarajevo prema 'BH-GAS'-u u visini od 21.359.530,95 KM. Predmetna kreditna sredstva od 5.000.000,00 KM sa pripadajućim kamatama će se planirati u budžetu Kantona Sarajevo za 2014. godinu", navodi se u zaključku Vlade.

Na današnjoj sjednici Vlade KS nije bilo riječi o korekciji cijena za grijanje, a što je ranije tražio resorni ministar.