BiH
107

Kanton Sarajevo ostaje bez plina ako Sarajevogas ne izmiri dugove

FENA
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je sa premijerom Kantona Sarajevo Suadom Zeljkovićem, ministrom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatkom Petrovićem, ministrom finansija KS Muhamedom Kozadrom, direktorom BH-Gasa Mirzom Sendijarevićem, direktorom Sarajevogasa Salihom Selmanovićem razgovarao o izmirenju obaveza Sarajevogasa prema BH-Gasu za isporučeni gas.

Na sastanku je istaknuta nužnost osiguranja stabilnog snabdijevanja tržišta BiH gasom. Nova uprava BH Gasa suočena je sa problemom nagomilanog duga Sarajevogasa prema BH-Gasu uzrokovanog lošim servisiranjem obaveza za isporučeni plin.

Iako je BH-Gas do sada uredno snabdijevao Sarajevogas gasom, zaključno sa krajem novembra dug Sarajevogasa iznosi 49 miliona KM sa tendencijom daljeg rasta obzirom da je sezona grijanja počela.

Veliki dug Sarajevogasa u dobroj mjeri je narušio likvidnost BH-Gasa te otežao servisiranje obaveza prema dobavljaču, kompaniji Gazprom Export iz Rusije.

Direktor BH-Gasa Mirza Sendijarević istaknuo je da je uredno snabdijevanje korisnika gasa u BiH prioritet ove kompanije. Naročito građana Kantona Sarajevo koji se uglavnom griju pomoću ovog energenta.

"Do sada je BH-Gas izbjegavao smanjivanje dotoka gasa kao jedine mogućnosti za smanjenje duga. Međutim, nagomilana potraživanja od Sarajevogasa su ugrozila uredan dotok, jer se ovaj energent kupuje iz Rusije i u slučaju da obaveze prema ruskom dobavljaču ne budu pavovremeno izmirene moglo bi doći do smanjenja ili prestanka isporuka gasa iz Rusije", istaknuo je Sendijarević.

Na sastanku je naglašeno da i pored niza ranijih urgencija prema Sarajevogasu i Kantonu Sarajevo, nije došlo do smanjenja dugovanja prema BH-Gasu. Također je istaknuto da je BH -as u protekle dvije izuzetno teške sezone grijanja, i pored velikog dugovanja Sarajevogasa, uspio osigurati kontinuirano i sigurno snabdijevanje građana Sarajeva gasom.

Naglašeno je da je BH-Gas u mogućnosti u tekućoj sezoni grijanja osiguravati neometano snabdijevanje prirodnim gasom, samo pod uslovom da Sarajevogas izmiri dio dugovanja, redovno plaća tekuću potrošnju i osigura bankovnu garanciju koja će garantirati plaćanje tekuće potrošnje.

Predstavnici Vlade KS i Sarajevogasa nisu prihvatili ponuđene prijedloge BH-Gasa za rješavanje ovoga problema, niti su sami ponudili rješenje za prevazilaženje postojeće složene situacije.

Iz BH Gasa podsjećaju do sada nemaju dugovanja prema Gazprom Exportu, niti mogu kasniti sa plaćanjem potrošenih količina gasa, saopćeno je iz BH-Gasa.