BiH
6

Vlada FBiH: Nema interventnih sredstava za saniranje duga Sarajevogasa

SRNA
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je danas da Federacija nema interventnih sredstava u budžetu za saniranje duga koji Kantonalno javno komunalno preduzeće "Sarajevogas" ima prema "BH-gasu".

Federalna Vlada održala je sastanak na kojem je razmatrano dugovanja koje "Sarajevogas" ima prema "BH-gasu" kako bi bilo obezbijeđeno snabdijevanje Kantona Sarajevo prirodnim gasom.

Na sastanku je rečeno da su potraživanja "BH-gasa" od "Sarajevogasa" veća od 53 miliona KM i da je u tome najveći dug "Toplana" prema "Sarajevogasu", zbog čega je od 20. marta "BH-gas" bio prisiljen da uvede djelimičnu redukciju.

Naglašeno je da u ovom trenutku nedostaju sredstva za plaćanje potrošnje gasa za mart, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Nikšić je rekao da je Vlada FBiH voljna da sa kantonalnim zvaničnicima traži rješenja, ali i da od njih očekuju potrebne prijedloge i inicijative jer do sezone grijanja treba pronaći sistemsko rješenje za konsolidaciju stanja sa snabdijevanjem prirodnim gasom.

Osim razgovora o dugoročnim mjerama, danas je dogovoreno da se na sličnom sastanku uskoro razgovara o načinu plaćanja martovske fakture prema "Gaspromu" kako bi se spriječilo da ovaj isporučilac potpuno isključi gas.

Sastanku su prisustvovali vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra, kantonalni ministar prostornog uređenja i zaštite životne sredine Zlatko Petrović, direktor "BH-gasa" Mirza Sendijarević, te direktori KJKP "Sarajevogas" i KJKP "Toplane Sarajevo" Salih Selmanović i Admir DŽubur.