BiH
46

Kanton Sarajevo ostaje bez gasa, radnici Toplana i Sarajevogasa bez plata

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Izvjesno je da će BH Gas isključiti kompletan dotok gasa u Kantonu Sarajevo, jer su imperativno tražili da se isplati dug za februarsku fakturu, a KS nije u mogućnosti da to učini - izjavio je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatko Petrović na današnjoj sjednici Skupštine KS-a.

"BH Gas bezuslovno traži da im se do srijede u 12 sati isplati dug za februar ove godine koji iznosi 1,8 miliona KM, a mi tog novca nemamo jer nije planiran u budžetu" rekao je Petrović.

Vezano za odluku o obustavi plaća radnicima u komunalnoj privredi, kazao je da je ta odluka bila inspirirana općom situacijom u kojoj se nalazi energetski sistem u KS-u.

Petrović je naglasio da postoje veliki problemi vezano za isplatu tekućih faktura.

"Prvi razlog je što su cijene neekonomske. Drugi razlog je što ne postoji pomoć iz budžeta KS-a da se nadomjesti gubitak u poslovanju Toplana između realne ekonomske cijene i neekonomske koje su sada važeće" naglasio je.

Petrović je dodao da prijeti kompletna obustava ispostave gasa u KS-u.

"Zakonito je da se obustavi isplata plata tim preduzećima. Neće doći do smanjenja plata radnicima komunalne privrede, ali ako dođe do potpunog kraha čitavog sistema, onda će se negativni efekti lančano usložnjavati. Ne radi se o nikakvom smanjenju plata već o prilagođavanju dinamike isplate plata realnim finansijskim mogućnostima tih preduzeća" objasnio je.

Naglasio je da se protivio usvajanju Prijedloga budžeta na sjednici Vlade KS-a, jer u njemu nisu predviđena finansijska sredstva za pokriće gubitaka.