BiH
0

Petrović: Sutra se konačno mora staviti tačka na problem isporuke gasa

Piše: Am. Dž.
Zlatko Petrović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Petrović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kolegij BH-Gasa jučer je odlučio da će u petak obustaviti isporuku prirodnog gasa KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo zbog toga što ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović i Vlada Kantona Sarajevo nisu ispoštovali dogovor o načinu smanjenja duga i izmirenju tekućih obaveza Sarajevogasa prema BH-Gasu.

Povodom ovih tvrdnji iz BH-Gasa, reagirao je ministar Petrović koji je za portal Klix.ba rekao da je ministarstvo sa svoje strane uradilo sve što je moglo.

"Preduzeli smo sve aktivnosti da se stanje isporuke gasa očuva. Ministarstvo je predložilo tarifnu politiku koja nije usvojena od Vlade KS, predložilo je novu cijenu grijanja putem Toplana uz adekvatnu socijalnu politiku, a ni to nije usvojeno. Predložili smo i da nedostajući iznos sredstava se obezbjedi u budžetu kantona za 2014. godinu što također nije usvojeno", rekao je Petrović za Klix.ba.

Ističe da je Vladi KS zatim predloženo da se kanton zaduži u iznosu između pet i 10 miliona KM kako bi se obezbjedila nesmetana isporuka gasa.

"Sutra je sjednica Vlade KS i ja se nadam će ovo pitanje biti razmatrano kako ne bi došlo do obustave isporuke gasa. Konačno se mora staviti tačka na ovaj problem", rekao je Petrović.

Naglašava da veliki problem predstavlja nabavka gasa po cijeni od 1 KM, a da Toplane isporučuju grijanje po cijeni 0,80 KM.

"Oni su zato stalno u dubiozi, odnosno stalno se povećava gubitak. Imamo imperativan zahtjev od BH-Gasa da se plati faktura, što je sa ovim cijenama i bez budžetske podrške apsolutno nemoguće", rekao je Petrović.