BiH
23

Sarajevo u petak u podne ostaje bez gasa

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
BH-Gas je donio odluku da zbog dugovanja u petak u podne obustavi isporuku gasa preduzeću Sarajevogas, saopćeno je nakon današnjeg sastanka u sjedištu ove kompanije.

Sastanak predstavnika BH-Gasa sa predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Sarajevogasa i Toplana-Sarajevo sazvan je jer Sarajevogas BH-Gasu još uvijek duguje blizu 47 miliona KM, iako je Vlada Kantona Sarajevo još 27. juna dala saglasnost da će kreditnim zaduženjem preduzeća Sarajevogas i Toplane-Sarajevo taj dug do polovine jula smanjiti za 10 miliona KM.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović i direktor Sarajevogasa Salih Selmanović tvrdili su da će sredstva od kreditnog zaduženja biti "operativna do kraja mjeseca".

Nakon što je direktor BH-Gasa Mirza Sendijarević na sastanku podsjetio na upozorenja iz Gazprom Exporta zbog neredovnih plaćanja, te da je BH-Gas primoran upotrijebiti kranju mjeru prema svojim dužnicima, a to je obustavljanje dotoka gasa preduzeću Sarajevogas - ministar Zlatko Petrović je napustio sastanak, saopćeno je iz BH-Gasa.

"BH-Gas je u posljednjih mjesec dana pregovorima sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Sarajevogasom i Toplanama-Sarajevo tražio da se ubrzaju aktivnosti za realizaciju kredita. Za to vrijeme su se čak i uplate tekućih faktura iz Sarajevogasa smanjile i usporile do te mjere da je u augustu BH-Gasu uplaćeno samo 0,2 % od ukupnih potraživanja.

Uprkos ozbiljnim upozorenjima Gazprom Exporta da će zbog neredovnih plaćanja prekinuti isporuku gasa Bosni i Hercegovini, Vlada Kantona Sarajevo još uvijek BH-Gasu nije obezbjedila ključna sredstva. Dug Sarajevogasa prema BH-Gasu mora biti smanjen ispod 35 miliona KM do početka sezone grijanja, što je minimalan uslov da bi bilo omogućeno uredno snabdijevanje gasom. Vlada Kantona Sarajevo ne smije dozvoliti da građani i industrija ostanu bez gasa", navodi se u saopćenju BH-Gasa.

Iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša za Klix.ba kažu da su dobili obavještenje o isključenju gasa i zahtjev za uplatu duga od 5,5 miliona KM.

"Bili smo cijeli dan na sastanku. Taj novac nemamo, ali učinit ćemo sve da, ukoliko dođe do isključenja gasa, normalizujemo stanje što prije. Mi smo poslali upit u kojim tražimo da nam daju 10 dana kako bi taj novac uplatili, ali ispostavilo se da s druge strane nema volje. Dogovorenu tranšu trebali smo uplatiti do kraja ovog mjeseca", rekao je Petrović za naš portal.