{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BH-Gas za sutra najavio prekid dotoka gasa za Sarajevogas

F
26.6.2014. u 17:59
7
35
BH-Gas za sutra najavio prekid dotoka gasa za Sarajevogas
7
BH-Gas za sutra najavio prekid dotoka gasa za Sarajevogas
Foto: Ilustracija
Kompanija "BH-Gas" najavila je za sutra u 12.00 sati prekid dotoka gasa "Sarajevogasu" zbog dugovanja na ime utroška tog energenta ako im dotad ne bude pismeno garantirana dinamika plaćanja, uz mjenice kao garant da će obećano biti i izvršeno.
Direktor BH-Gasa Mirza Sendijarević kazao je danas na vanrednoj pres-konferenciji da ta kompanija od Sarajevogasa, kao minimalan izraz dobre volje, očekuje da izmiri obaveze za april i maj do kraja mjeseca da bi potom, kako je kazao, "BH-Gas" imao osnovice za izmirivanje svojih obaveza prema ruskom "Gasprom eksportu".

"Minimum je da, do sutra u 12.00 sati, dobijemo pismenu dinamiku plaćanja do kraja mjeseca uz osiguranje u vidu mjenica kompanije Sarajevogas ili Vlade KS kao garant da će to i ispoštovati", kazao je.

Podsjetio je da su Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i kompanija BH-Gas ranije postigli dogovor o isplati dijela dugovanja Sarajevogasa prema "BH-Gasu" kojim je predviđena dinamika uplate dijela dugovanja.

- Dinamika koja je bila definirana s njihove strane nije ispoštovana tako da je Kolegij "BH-Gasa", koji osim Uprave čine i direktori sektora u kompaniji, odlučio poslati zadnje upozorenje kompaniji Sarajevogas i Vladi KS s najavom da će od petka u 12.00 sati, ukoliko ne dođe do značajne promjene, doći do potpunog isključenja dotoka gasa "Sarajevogasu" - kazao je.

"BH-Gas" je, kako kaže, očekivao hitnu reakciju Vlade KS jer je to važno za građane u KS i pokušaj da se nađe neko rješenje.

- Još nismo dobili nikakvu reakciju od njih. Nadamo se da do isključenja ipak neće doći, da će prevladati razum i do sutra u 12.00 sati biti ispunjeni barem minimalni uvjeti za nastavak isporuke gasa "Sarajevogasu", a ova priča imati sretan kraj - kazao je Sendijarević.

Obrazlažući odluku o isključenju gasa Sarajevogasu rekao je da su na to bili prinuđeni jer "BH-Gas" ne proizvodi gas nego ga nabavlja iz Ruske Federacije od kompanije "Gazprom eksport", te ga uredno isporučuje svim domaćim potrošačima.

- Dobili smo izuzetno ozbiljno upozorenje od "Gazprom eksporta" zato što nismo u potpunosti izmirili posljednje dvije fakture, a glavni razlog za to je što nismo dobili uplate od "Sarajevogasa", kao našeg glavnog kupca - kazao je.

Precizira da je u vrijeme kad je preuzimao dužnost direktora u kompaniji "BH-Gas", u decembru mjesecu, potraživanja od "Sarajevogasa" iznosila više od 70 miliona KM. U međuvremenu dug je smanjen i iznosi 47, 2 miliona KM.

Sendijarević je naglasio da "BH-Gas" kao društveno odgovorna kompanija nije željela dotok gasa isključiti u zimskim mjesecima, a o problemima što ih imaju s kompanijom "Sarajevogas" nisu željeli javnost opteretiti niti u periodu prirodne nepogode koja je zadesila BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: