BiH
4

BH-Gas dao rok Sarajevogasu da do 7. maja izmiri obaveze

FENA
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija
Kompanija BH-Gas danas je na adresu Sarajevogasa uputila pismo upozorenja u kojem je dat rok za plaćanje tekućih obaveza najkasnije do 7. maja 2014., a u protivnom će dotok gasa tom preduzeću biti obustavljen 8. maja, saopćeno je danas iz BH-Gasa.

Iz te kompanije ističu da su njihovi predstavnici jučer održali još jedan sastanank s ministrom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatkom Petrovićem, te direktorima Sarajevogasa i Toplana na kojem nije bilo pomaka u smislu da BH-Gasu bude uplaćen ostatak fakture za mart 2014.

Uprava BH-Gasa nakon toga je održala sjednicu kolegija, na kojoj je analizirana pozicija kompanije uzrokovanu enormnim dugovanjima KJKP Sarajevogas i ocijenjeno da se približila mogućnost da svi potrošači u Bosni i Hercegovini ostanu bez dotoka gasa zbog neredovnih plaćanja Sarajevogasa prema BH-Gasu.

Podsjećaju da ukupan dug KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo prema BH-Gasu do danas iznosi 46.187.436,14 KM.

Direktor BH-Gasa Mirza Sendijarević izjavio je da, iako se ta kompanija nalazi u nepovoljnom položaju i praktično kreditira Sarajevogas te plaća kamate, a s druge strane ima očekivanja Gazprom Exporta, ipak su sve vrijeme vodili računa da ne poduzimaju radikalne poteze tokom sezone grijanja.

"Enormna dugovanja Sarajevogasa dovela su BH-Gas do teške finansijske situacije, koja nas je natjerala da ipak poduzmemo radikalnije mjere. Očekujemo snažniji angažman o ovom pitanju i nadamo se da ipak nećemo dočekati dan kada će dotok gasa Sarajevogasu zaista biti obustavljen", naglasio je Sendijarević.

Iz BH-Gasa podsjećaju da su njihovi predstavnici proteklih nekoliko mjeseci održali su niz sastanaka s predstavnicima Sarajevogasa i Vlade Kantona Sarajevo, a u jednom periodu i s Vlade FBiH, kako bi se pomoglo Sarajevogasu da izmiri obaveze prema BH-Gasu, budući da su ogromni dugovi Sarajevogasa prijetili narušavanju kompletnog gasnog sistema Bosne i Hercegovine.

Također, ističu da su uprave BH-Gasa i Energoinvesta prošle sedmice posjetile sjedište Gazprom Exporta, jedinog dobavljača prirodnog gasa, i pokušale objasniti aktuelnu situaciju, nakon čega im je naglašeno da Gazprom Export neće narušavati dobru saradnju sve dok obaveze budu izmirivane redovno.