BiH
4

BH-Gas: Dug Sarajevogasa prijeti narušavanju gasnog sistema BiH

Klix.ba
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija
U protekli petak iz BH-Gasa je upućeno pismo Sarajevogasu u kojem podsjećaju na, još uvijek, enormna dugovanja koja su ostala uprkos prethodnim pismenim garancijama i održanim sastancima.

S obzirom da iz Sarajevogasa BH-Gasu još uvijek nije uplaćena kompletna faktura za mart, a ni za april, te da ukupan dug na današnji dan iznosi 48.352.252,20 KM, iz BH-Gasa sa zabrinutošću konstatuju da je ovakva situacija postala krajnje ozbiljna i da bi mogla imati katastrofalne posljedice za gasni sistem Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ovog preduzeća.

Obaveze BH-Gasa koje automatski zaostaju prema Gazprom Exportu i pismena upozorenja predsjednika Ruske Federacije zemljama koje ovise o ruskom gasu povodom uslovljavanja Ukrajine avansnim plaćanjem, stvaraju dodatni pritisak i uvećavaju rizik da svi industrijski potrošači i proizvođači toplotne energije, te samim tim i stanovnici koji koriste gas u Bosni i Hercegovini, ostanu bez ovog izrazito efikasnog i ekološki pogodnog energenta.

Na posljednjem sastanku, održanom 16.05.2014. godine, ministar Zlatko Petrović i direktor Sarajevogasa Salih Selmanović dali su obećanje da će do kraja ovog mjeseca martovska faktura biti riješena putem kreditnog zaduženja za koje će tražiti podršku od Skupštine Kantona Sarajevo na sjednici koja će se održati u srijedu 28.05.2014. godine.

"Zatekao sam enormna potraživanja od Sarajevogasa preko 62 miliona KM, što je glavni problem BH-Gasa. Od kraja prethodne godine poduzimamo niz aktivnosti s ciljem naplate potraživanja od Sarajevogasa. Budući da su ta potraživanja ključ izmirivanja obaveza prema Gazprom Exportu i time garancija obezbjeđenja urednog snabdijevanja gasom cijele Bosne i Hercegovine, koristimo sve legitimne i zakonske mjere kako bi zaštitili naša potraživanja", rekao je Mirza Sendijarević, direktor BH-Gasa