BiH
39

BH-Gas će do kraja dana isključiti plin Sarajevogasu?

SRNA
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija
Ukoliko u toku dana ne bude konkretnih i odgovarajućih prijedloga o načinu rješavanja duga za plin, BH-Gas će isključiti plin Sarajevogasu, saopšteno je iz ove kompanije.

Ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo Zlatko Petrović rekao je da će do 15.00 sati informisati BH-Gas hoće li i na koji način biti riješeno dugovanje prema ovoj firmi.

Iako duže vrijeme insistiraju da dug prema BH-Gasu bude izmiren, iz ove firme napominju da do sada nisu dobili konkretne prijedloge za plaćanje ostatka februarske fakture i martovske rate, koja iznosi više od 11,5 miliona KM, dok ukupan dug iznosi skoro 53 miliona maraka.

Ističe se da je navedena dugovanja potrebno hitno riješiti, s obzirom na to da BH-Gas ima ugovorne obligacije prema ruskoj kompaniji Gazprom Export.

Dogovoreni iznos duga firma iz BiH trebalo je da počne otplaćivati 15. aprila, ali ona nije u mogućnosti izvršiti obaveze, jer Sarajevogas i Toplane Sarajevo ne izmiruju svoja dugovanja prema BH-Gasu.

Na prošlosedmičnom sastanku čelnih ljudi ove dvije kompanije i kantonalnog resornog ministra nije bilo konkretnih prijedloga za rješavanje duga Sarajevogasa.