BiH
25

BH-Gas: Zbog Sarajevogasa i ostali potrošači u BiH bi mogli ostati bez plina

Klix.ba
Stanovnici Sarajeva proteklih dana suočeni su sa redukcijom plina zbog dugovanja Sarajevogasa prema kompaniji BH-Gas. Iako je jučer dogovoreno da će Sarajevogas dostaviti garancije o izmirenju februarske fakture do jutros u 9:00 sati, to se nije dogodilo pa je redukcija nastavljena, saopćeno je iz BH-Gasa.

"Redukcija isporuke prirodnog gasa prema KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo je nastavljena od 11:30 sati. BH-Gas je zbog enormnih dugovanja Sarajevogasa uveo nužnu redukciju plina. Dug na današnji dan iznosi oko 47 miliona KM. Shodno sastanku održanom u prostorijama BH-Gasa, 25. marta, kojem su osim predstavnika BH-Gasa prisustvovali kantonalni ministar Zlatko Petrović, direktor KJKP Sarajevogas Salih Selmanović i direktor KJKP Toplane Sarajevo Admir Džubur, dogovoreno je da od resornog ministra bude dostavljena dinamika plaćanja duga po februarskoj fakturi, kao i mjenice Sarajevogasa kao instrument osiguravanja plaćanja februarske fakture. Na sastanku je dogovoreno da februarska faktura bude izmirena najkasnije do 10.04.2014. godine. Krajnji rok za dostavljanje ovih dokumenata je bio 26. mart do 9.00 sati. Međutim, niti jedan od dogovorenih uslova nije ispoštovan, te je redukcija nastavljena", saopćeno je danas iz BH-Gasa.

I pored ogromnog dugovanja, BH-Gas svjestan situacije, jedino je insistirao i insistira da se samo redovno plaća tekuća potrošnja i time osigura sigurnost snabdijevanja plinom u sezoni grijanja, navodi se.

"Trenutno, BH-Gas isporučuje Sarajevogasu na dnevnom nivou 240.000 Sm3 gasa što su sasvim dovoljne količine da se osigura stabilnost gasnog sistema i dnevne potrebe za domaćinstva pri trenutnoj prosječnoj temperaturi. Nadamo se da će Sarajevogas vršiti adekvatnu distribuciju reduciranih količina plina i na taj način održati stabilnost gasnog sistema i uredno vršiti snabdijevanje prirodnim plinom građana u Kantonu Sarajevo", stoji u saopćenju.

Reducirana isporuka gasa prema KJKP Sarajevogas predstavlja maksimalan napor BH-Gasa da održi snabdijevanje prirodnim gasom BiH, obzirom na objektivnu prijetnju da zbog Sarajevogasa i ostali potrošači u BiH ostanu bez plina, čime bi se nanijela nenadoknadiva šteta BH-Gasu i državi BiH.