BiH
0

BH-Gas uveo redukciju plina Sarajevogasu

FENA
Kompanija BH-Gas danas od podne je redukovala isporuku prirodnog gasa preduzeću Sarajevogas u Sarajevu, saopćeno je iz BH-Gasa.

Razlog je neizmirenje obaveza Sarajevogasa BH-Gasu d.o.o. u skladu s ranije dogovorenom dinamikom plaćanja.

"Kako bismo osigurali uredno snabdijevanje BiH prirodnim gasom, bili smo prinuđeni izvršiti redukciju isporuke prirodnog gasa KJKP Sarajevogas Sarajevo. Redukcija će trajati do trenutka izmirenja obaveza po februarskoj fakturi, odnosno dostavljanja čvrstih instrumenata obezbjeđenja plaćanja, odnosno mjenica KJKP Sarajevogas Sarajevo", navela je u saopćenju uprava BH-Gasa.

Dug Kantonalnog javnog preduzeća Sarajevogas BH-Gasu na današnji dan iznosi 49.414.420,10 KM, od čega je februarska faktura 11.090.254,42KM.

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju u Kantonu Sarajevo, zahtjevi kompanije BH-Gas d.o.o. su minimalni, a to je izmirenje obaveza za potrošeni gas za tekući mjesec.

Tokom marta, Sarajevogas je obavezan izmiriti februarsku fakturu. Međutim, do 20.03.2014. godine uplaćen je samo manji dio u iznosu od 2.723.159,74 KM, što nije ni približno dovoljno da BH-Gas d.o.o. izmiri obaveze prema kompaniji Gazprom Export i time osigura uredno snabdijevanje prirodnim gasom cijele Bosne i Hercegovine, ističu iz BH-Gasa.