BiH
0

Slovenac i bh. državljanin optuženi zbog krijumčarenja ljudi

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv jednog državljanina Slovenije i jednog državljanina Bosne i Hercegovine zbog krijumčarenja drugih osoba.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su Dušan Žilavec Dule, ranije osuđivan, rođen 1960. u Ptuju, Slovenija, gdje je i nastanjen, državljanin Slovenije, te Saša Vlajnić Gogi, rođen 1984. u Bosanskoj Dubici, gdje je i nastanjen, državljanin Bosne i Hercegovine.

Optužnica tereti Žilaveca da je 30. marta 2006. u Kozarskoj Dubici, iz koristoljublja, uz novčanu naknadu, uspostavio telefonski kontakt s tri strana državljanina radi ilegalnog prebacivanja u Hrvatsku. Te osobe nisu ispunjavale uslove za zakonit ulazak preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

U optužnici se navodi da je nakon prethodnog dogovora Saša Vlajnić trebao da preveze ilegalne emigrante do Zagreba za dogovoreni iznos od 400 eura po osobi, što bi im bilo isplaćeno u Zagrebu.

Obojicu su u toj namjeri spriječile službene osobe.

Optužnica tereti Žilaveca i Vlajnića da su iz koristoljublja pokušali prebaciti više osoba koje ne ispunjavaju uslove za zakonit ulazak preko državne granice, čime su počinili krivično djelo krijumčarenje osoba.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je.