BiH
0

Podignuta optužnica protiv trojke koja se tereti za krijumčarenje ljudi

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nihada Muratovića (1986.), Nisveta Skenderovića (1976.) i Aladina Galijaševića (1981.) koji se terete za krijumčarenje ljudi.

Optuženi Muratović, Skenderović i Galijašević se terete da su zajedno 19. i 20. februara 2010. na području općine Velika Kladuša, po prethodnom dogovoru s trećom osobom, u namjeri pribavljanja imovinske koristi - iz koristoljublja, pokušali izvršiti prevođenje preko državne granice BiH više osoba koje ne ispunjavaju uvjete za zakonit ulazak preko državne granice.

Optuženi su pokušali nezakonito prevesti jedanaest državljana BiH preko državne granice Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku radi daljnjeg prebacivanja u zemlje zapadne Evrope.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi Muratović 19. februara 2010. godine, nakon prethodnog dogovora s trećom osobom, kontaktirao optuženog Skenderovića te dogovorio ilegalno prebacivanje migranata u R Hrvatsku po cijeni od 1.300 eura za jednu grupu, a optuženi Skenderović dogovorio s Galijaševićem da za iznos od 70 KM po osobi kao vodič ilegalno prebaci migrante iz BiH u R Hrvatsku.

Nakon pokušaja organizovanja ilegalnog prelaska, optuženi i ilegalni migranti su otkriveni i spriječeni od ovlaštenih službenih osoba Jedinice Granične policije Velika Kladuša.

Optuženi Muratović, Skenderović i Galijašević se terete da su iz koristoljublja kao saizvršioci pokušali da preko državne granice Bosne i Hercegovine prebace više osoba u drugu državu, čime su počinili krivično djelo krijumčarenja osoba iz člana 189. stav 1. KZ BiH u vezi sa članom 29.KZ BiH, a sve u vezi sa članom 26. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz državnog tužilaštva.