Međunarodna akcija "Jezero"
0

Tri državljanina BiH lišena slobode zbog krijumčarenja ljudi

Sarajevo-x.com
Službenici Granične policije BiH su po nalogu Tužilaštva naše zemlje lišili slobode tri osobe osumnjičene za organizirani kriminal u vezi sa krijumčarenjem osoba.

U okviru međunarodne akcije kodnog naziva "Jezero", u koordiniranoj akciji sa policijskim agencijama drugih zemalja, na području Velike Kladuše i Bužima privedeni su Elvis Muratović, zvani Elko, rođen 17.09.1987. godine u Bužimu, nastanjen u Bužimu, Samir Keserović, rođen 12.11.1984. godine u Velikoj Kladuši, gdje je i nastanjen, i Nihad Muratović, zvani Mujo, rođen 01.05.1986. godine u Bužimu, gdje je i nastanjen.

Ovi osumnjičeni su pod istragom koju vodi tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, a osumnjičeni su za krivična djela organiziranog kriminala, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenja ljudi.

Oni su osumnjičeni da su duži vremenski period dogovarali i organizirali krijumčarenje ilegalnih emigranata, uglavnom državljana Turske, koji ne ispunjavaju uslove za prelazak međunarodne granice, iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku radi daljeg krijumčarenja ilegalnih emigranata iz Republike Hrvatske u Republiku Sloveniju, te dalje prema zemljama zapadne Evrope.

Također, prema nalogu Tužilaštva BiH, izvršeni su i pretresi objekata i vozila koje osumnjičeni koriste.

U okviru akcije provedena su i određena lišenja slobode i pretresi u Republici Hrvatskoj.

U ovoj istrazi ostvarena je značajna međunarodna saradnja agencija za provođenje zakona u BiH, sa pravosudnim i policijskim agencijama u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji.

Ova akcija predstavlja nastavak napora pravosudnih institucija BiH i susjednih zemalja, na otkrivanju i spriječavanju organiziranog kriminala, u vezi sa ilegalnim migracijama, saopćeno je iz Suda BiH.