Tužilaštvo BiH
0

Optužnica protiv 18 osoba koje se terete za krijumčarenje ljudi

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv 18 osoba koje se terete za krijumčarenje ljudi.

Optužnica je podignuta protiv Miralema Mustafagića (1977.), Milorada Zoranovića (1971.), Dževada Huseinbašića (1973.), Olge Popović (1962.) Darka Popovića (1980.), Admire Mustafagić (1980.), Sanele Huseinbašić (1973.), Josipa Vorgića (1981.), Tome Vorgića (1972.), Damira Maroševića (1978.), Sulejmana Vehabovića (1965.), Mesura Ametija (1966.), Fahrete Curkić (1987.), Neska Rahmanovića (1972.), Mate Anđića (1949.), Emira Mešanovića (1976.), Admira Deliomerovića (1976.) i Semira Selimovića (1969.).

U optužnici se navodi da su optuženi od početka 2008. godine do 15. jula 2009. , u namjeri pribavljanja imovinske koristi, organizovano prebacivali državljane iz Albanije i s Kosova na teritorij Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a potom u zemlje zapadne Evrope, u kojima oni nemaju odobren boravak ili prijavljeno prebivalište i u kojima oni ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete za ulazak i boravak.

Migranti su državnu granicu BiH prelazili na mjestima koja nisu predviđena za prelazak državne granice, odnosno gdje je zabranjen prelazak državne granice.

Na ovaj način optuženi su krijumčarili više desetina osoba. Za svakog ilegalnog migranta optuženi su naplatilil određeni iznos novca, koji su međusobno podijelili i ostvarili finansijsku korist.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi su vršili niz pripremnih radnji za organizirano krijumčarenje ilegalnih imigranata, njihov transport u BiH, ugovaranje primopredaje radi organiziranog ilegalnog prebacivanja u Republiku Sloveniju i dalje, tako da su na različite načine uključili više osoba, koje su učestvovale u izdavanju garantnih i poslovnih pozivnih pisama, prihvatu i prijevozu osoba, njihovom smještaju, kao i pripremi potrebne dokumentacije.

Optuženi se terete da su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal učestvovali u prevođenju državljana Albanije i Kosova u više navrata preko državne granice BiH u druge države, čime su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 1. i stav 4., u vezi s krivičnim djelom krijumčarenja osoba iz člana 189. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz državnog tužilaštva.