BiH
0

Sjednica Predstavničkog doma FBiH, rasprava o vladinoj politici privatizacije

FENA
U Sarajevu je za danas i sutra sazvana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u čijem je dnevnom redu najavljena rasprava o dokumentu upućenom iz Federalne vlade pod nazivom Politika privatizacije državnog kapitala u Federaciji s Programom prioritetnog ulaganja.

Kao osnovne ciljeve privatizacije, Vlada je u tom materijalu navela ostvarenje značajnih prihoda od prodaje dijela državnog kapitala koji će biti usmjereni u strateške i razvojne projekte zacrtane njenim posebnim programom, zatim povećanje ukupne ekonomičnosti poslovanja i ukupnog prihoda privrednih subjekata koji omogućava uvećanje prihoda Bosne i Hercegovine na osnovu poreza i doprinosa, poboljšanje poslovanja eliminacijom ograničavajućih uslova nametnutih javnim preduzećima u FBiH te promjenu statusa firmi kao osiguranje jednostavnijeg upravljanja i donošenja odluka.

Kao prioriteti za investiranje očekivanim novcem od privatizcije navedeni su: transportna infrastruktura, infrastruktura zdravstvenih usluga, obrazovanja, zaštite okoliša, regulisanje vodotokova i hidroakumulacija, zatim investiranje u vodovod i kanalizaciju, u kulturne i sportske objekte te u poduzetničku infrastrukturu.

U materijalu su definisane osnovne privatizacijske aktivnosti po sektorima i grupama preduzeća, ovisno od očekivanih efekata i ciljeva privatizacije.

U sektoru prometa i veza, prioritet je dat privatizaciji telekomunikacionih preduzeća, BH Telecoma d.d. Sarajevo i HT Mostar d.o.o.

Za BH Telecom su predviđene dvije faze privatizacije - prodaja većinskog paketa te preostalog kapitala ponudom državnih dionica na berzi.

U prvoj fazi, strateškom investitoru treba prodati 51 ukupnog kapitala društva, a u drugoj, putem inozemne berze (Londonske npr.) 10 posto ukupnog kapitala, putem domaće berze 3 posto te zadržavanje državnog vlasništva 25 posto plus jedan posto dionica, predviđeno je.

Za HT Mostar je u Vladinom materijalu najavljena prodaja 25 posto od preostalog državnog kapitala, i to na tenderu, s uvažavanjem prava prve kupnje HT-u Zagreb i zadržavanjem 25 posto plus jedan dionica u državnom vlasništvu.