BiH
0

Predstavnici nevladinog sektora nisu optimisti uoči razgovora u Briselu

FENA
Predstavnici nevladinog sektora koji prate proces evropskih integracija BiH u svojim izjavama za Federalnu novinsku agenciju (Fena) proteklih dana nisu izrazili optimizam da bi sutrašnji razgovori na visokom nivou u Briselu bh. lidera i zvaničnika Evropske unije mogli imati konkretne rezultate, posebno kada je u pitanju implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".

Direktorica Istraživačkog centra Populari Alida Vračić smatra da nije očekivati da će jedan sastanak u Briselu riješiti dugogodišnju političku krizu i zastoj BiH na evropskom putu.

Vračić, međutim, kaže da je ohrabrujuće da se razgovori vode i u granicama BiH između domaćih političara.

Također smatra da je BiH predugo bila talac pitanja "Sejdić -Finci" koje nije ostalo izolirano, nego je postavljeno kao uvjet za daljnje kretanje ka Evropskoj uniji, što se pokazalo kao autogol za EU i BiH.

"Evropska komisija je jasno dala do znanja šta očekuje: odlučan korak naprijed o pitanju implementacije presude 'Sejdić-Finci'. Riječ je o tome da političke snage ove zemlje podastru prijedlog koji će imati podršku svih strana i koji će sadržavati obavezujući vremenski okvir za implementaciju", izjavila je direktorica Fondacije Konrad Adenauer u BiH Sabina Woelkner.

Međutim, naglašava da to nije sve. Na sastanku bi još trebalo biti govora o etabliranju efikasnog i efektivnog mehanizma koordinacije, koji će Bosnu i Hercegovinu dovesti u situaciju da, razgovarajući s Briselom, govori jednim glasom.

Predsjednik UG "Zašto ne" Darko Brkan je rekao da je jako teško imati optimistična očekivanja od sastanka u Briselu 1. oktobra s obzirom na to kako trenutno izgleda vlast u BiH, kao i predstavnici partija na vlasti, smatra aktivista civilnog društva.

"Apsurdno je da se uopće ovakav sastanak dešava i da EU dozvoljava da se njen kredibilitet na ovaj način urušava, nudeći sastanak za sastankom umjesto ozbiljnih upozorenja i sankcija u situaciji kada je stanje na terenu sve gore i gore", kazao je Brkan.

"Bosanskohercegovački političari su vezano za proces EU integracija do sada iznevjerili sva očekivanja, kako građana ove zemlje, tako i evropskih partnera. Stoga, najbolje je razmišljati i pripremiti se da ni ovoga puta neće biti ništa drugačije", kazao je predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.

Praštalo smatra da se sve što bude postignuto više od toga, može smatrati velikim uspjehom.

"Ovo tim prije uzimajući u obzir da već nekoliko godina nisu pokazali ni dobru volju, ni političku mudrost, a ni inteligenciju i zrelost da se izdignu iznad stranačkih i ličnih interesa u iznalaženju kompromisnih rješenja, prije svega o rješavanju pitanja iz predmeta 'Sejdić-Finci'", kazao je on.