BiH
0

SIPA: U akciji protiv trgovine ljudima izvršen pretres u Sanskom Mostu

Klix.ba
U okviru međunarodne policijske akcije protiv trgovine ljudima, koja se provodi sinhronizirano sa policijskim organima Austrije i Njemačke, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sinoć su pretresli stambeni objekat na području Sanskog Mosta, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, saopšteno je iz SIPA-e.

U skladu sa ranijim dogovorom i sačinjenim planom rada, međunarodna operativna akcija provedena je na području BiH, Njemačke i Austrije, a usmjerena je protiv više osoba turske nacionalnosti, koje se sumnjiči da su na području Evropske unije počinile krivično djelo trgovina ljudima i međunarodno vrbovanje radi prostitucije.

"Postupajući po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e pretresli su objekat koji koristi pripadnik organizirane kriminalne grupe na području BiH. U skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH, pretresu su prisustvovali pripadnici njemačke policije. Tokom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku", saopšteno je iz SIPA-e.

Pronađeni predmeti bit će dostavljeni Sudu BiH na dalje postupanje.