|

Počela velika zajednička akcija BiH, Austrije i Njemačke protiv trgovine ljudima

Počela velika zajednička akcija BiH, Austrije i Njemačke protiv trgovine ljudima
41
Klix.ba
30.11.2014. u 18:27
48
komentara
41

dijeljenja
Počela velika zajednička akcija BiH, Austrije i Njemačke protiv trgovine ljudima Foto: Arhiv/Klix.ba
Tačno u 18 sati počela je akcija koja se istovremeno provodi na području Njemačke, Austrije i BiH, a po nalogu tužitelja Tužilaštva BiH, u borbi protiv međunarodne trgovine ljudima radi prostitucije.
Iz Tužilaštva BiH večeras je saopćeno da na terenu u BiH djeluje više desetina pripadnika SIPA-e, a pretresi se vrše na području Sanskog Mosta.

Radi se o velikoj međunarodnoj akciji koja se provodi u više zemalja, a Tužilaštvo BiH ostvarilo je značajnu saradnju sa partnerskim pravosudnim i policijskim agencijama Austrije i Njemačke, čiji su predstavnici u okviru radnih sastanaka, u proteklom periodu boravili u BiH.

Akcija je usmjerena na otkrivanje međunarodnog lanca organiziranog kriminala, povezanog sa trgovinom ljudima radi prostitucije i drugim kaznenim djelima, a među žrtvama nalazi se veći broj osoba sa područja balkanskih zemalja, među kojima, prema operativnim podacima ima i maloljetnih osoba.

Ova akcija je rezultat duge i temeljite istrage pravosudnih i policijskih agencija Republike Njemačke, čiji tužitelji i istražitelji su mjesecima radili zajedno sa kolegama iz EU, na otkrivanju ovog lanca organiziranog kriminala.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama u BiH, regionu i zemljama EU, ulaže izuzetne napore na otkrivanju i procesuiranju počinitelja kaznenih djela trgovine ljudima, jer se radi o izuzetno opasnim kaznenim djelima, koja ostavljaju traga na živote velikog broja žrtava.

Ova i slične akcije koje će se realizirati u budućnosti, zasigurno će pomoći u poboljšanju međunarodne pozicije naše zemlje, kada je u pitanju borba protiv ove vrste kriminala i pružanje pomoći žrtvama, kao jednog od ključnih koraka vladavine prava i zaštite ljudskih prava žrtava koje dolaze iz socijalno ugroženih kategorija, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.
Prijavi grešku


Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...