BiH
13

Državljani Turske za prostituciju u EU vrbovali i maloljetnice

Klix.ba
Ilustracija, (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija, (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U velikoj međunarodnoj akciji kodnog naziva "Ezel" koja je istovremeno provođena na području Njemačke, Austrije i BiH, postupajući u saradnji sa pravosuđem SR Njemačke, a po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na nekoliko lokacija.

Tokom pretresa stambenog objekta na području Sanskog Mosta pronađeni su određeni materijalni dokazi koji će koristiti u sudskom postupku koji se vodi u Njemačkoj.

Kako je ranije saopćeno iz SIPA-e, radi se o procesu protiv državljana Turske koje se sumnjiči da su na području Evropske unije počinili krivično djelo trgovina ljudima i međunarodno vrbovanje radi prostitucije.

"Među žrtvama se nalazi veći broj osoba sa područja balkanskih zemalja među kojima, prema operativnim podacima, ima i maloljetnih osoba", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ova akcija je rezultat duge i temeljne istrage pravosudnih i policijskih agencija Republike Njemačke, čiji tužioci i istražitelji su mjesecima radili zajedno sa kolegama iz EU na otkrivanju ovog lanca organiziranog kriminala.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama u BiH, regionu i zemljama EU nastavlja istragu u ovom predmetu.