BiH
0

Saslušane četiri osobe uhapšene u akciji Tranzit

SRNA
Četiri osobe uhapšene u okviru akcije "Tranzit" saslušane su u svojstvu osumnjičenih za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom poreska utaja ili prevara, potvrdila je Srni portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Kristina Jozić.

Ona je istakla da se dalje aktivnosti o ovom predmetu nastavljaju.

Pripadnici SIPA-e juče su na četiri lokacije na području Banje Luke, Laktaša i Srebrenika pretresli objekte koje koristi četvero osumnjičenih za poresku utaju ili prevaru.

Ove osobe su posredstvom više pravnih lica vršile uvoz razne vrste robe iz Kine.

Roba je proslijeđivana drugim pravnim licima koja se bave fiktivnim prometom ili su robu fiktivno razduživala kroz maloprodaju, te su na njih prenošene poreske obaveze.

Uvoz robe najčešće se stvarno vršio za potrebe preduzeća u vlasništvu kineskih državljana, sve s ciljem da se prometom u unutrašnjem prometu omogući pribavljanje protivpravne imovinske koristi izbjegavanjem plaćanja PDV-a.

Tokom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta finansijska poslovna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Akcija je provodena prema naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Republike Srpske.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je ovim prevarama pribavljena protivpravna korist od 8,5 miliona KM.