BiH
0

Sindikat radnika Aluminija Mostar podržava rješenje Vlade FBiH

FENA
Sindikat obespravljenih radnika Aluminija pozdravio je Odluku Vlade Fedracije BiH o davanju saglasnosti na Aneks broj 8 na Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Aluminija d.d. Mostar, a koji sutra treba biti potpisan u Mostaru.

U saopćenju za javnost je pojašnjeno da je predloženim Aneksom definirana struktura kapitala u Aluminiju: 44 posto državno vlasništvo, 44 posto dionički kapital, a preostalih 12 posto vlasništvo Republike Hrvatske, odnosno šibenskog TLM-a.

"Ovim bi trebala, po našem mišljenju, biti konačno stavljena tačka na agoniju koju proživljavamo više od dvadeset godina", navedeno je u saopćenju.

Sidikat ističe da je aktuelna Vlada FBiH, s premijeromn Nerminom Nikšićem na čelu, ispoljila odlučnost i želju da ovim aneksom bude riješena struktura kapitala, obeštećeni obespravljeni radnici, nastavljena proizvodnja u Aluminiju, da u upravljačka tijela Aluminija uđu predstavnici Federalne vlade i da se izabere novi menadžment preduzeća.

Ovim aneksom, kako se navodi, Sindikat je uspio više od 90 posto da osigura sva prava po Sporazumu iz 2006. godine, kao osnov za konačno rješavanje statusa radnika.

"Sada, kada smo na pragu rješavanja naše agonije, ne trebaju nam nikakvi dušebrižnici, koji iz samo njima znanih razloga i podgrijavani od nekih mešetara i instruisani iz kojekakvih "kuhinja", koji su godinama na sve moguće načine sprečavali da ostvarimo naša prava. Nama su odavno jasna njihova nastojanja i tobožnja "briga" da se riješi problem pravednog rješavanja našeg statusa i stoga im sada javno poručujemo da je njihovoj prljavoj igri došao kraj, da su demaskirani i da njihove bolesne namjere neće spriječiti sutrašnje potpisivanje sporazuma", navedeno je u saopćenju kojeg potpisuje predsjednik Sindikata Alica Rahimić.