{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada Federacije dobila 44 posto udjela u Aluminiju

S
17.6.2013. u 15:07
17
30
Vlada Federacije dobila 44 posto udjela u Aluminiju
17
Vlada Federacije dobila 44 posto udjela u Aluminiju
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i generalni direktor kompanije "Aluminij" Mostar Ivo Bradvica potpisali su danas u Mostaru Sporazum kojim je prvi put nakon rata definisana vlasnička struktura u ovom preduzeću, te riješeno pitanje bivših radnika.
Tako je definisano da će Vlada FBiH imati udio od 44 posto, mali dioničari 44 posto, te Hrvatska 12 posto.

Sporazumom o rješavanju otvorenih pitanja između "Aluminija" i Vlade FBiH riješeno je i pitanje bivših radnika.

Nikišić je na konferenciji za novinare rekao da će "Aluminiju" konačno biti omogućeno da se upiše u Registar vrijednosnih papira FBiH, a nakon toga će Vlada imenovati svoje predstavnike u upravljačke i nadzorne organe tog društva.

"Posebno mi je drago što će biti riješeno i pitanje uvezivanja radnog staža i obeštećenje bivših i sadašnjih radnika, a novac za te namjene obezbjediće Aluminij", rekao je Nikšić.

On je dodao da se sporazumom stavlja van snage prodaja 88 posto kapitala "Aluminija". Nikšić je rekao da će "Aluminij" sada moći doći do povoljnijih finansijskih sredstava za dalje poslovanje što do sada nije bilo moguće.

Federalni premijer je objasnio da sporazumom nije definisano ništa oko cijena struje za "Aluminij", jer je to nemoguće zato što cijenu struje određuje FERK. Međutim, on je rekao da sporazum predviđa obavezu Vlade FBiH da izradi i provede program subvencionisanja proizvodnje aluminija u mostarskom preduzeću.

Direktor Bradvica je dodao da "Aluminij" sada, prvi put, može reći da iza sebe ima državu koja se obavezala subvencijama pomoći održivosti proizvodnje aluminija.

To, ipak, rekao je on, ne znači da je Odluka o gašenju proizvodnih pogona "Aluminija" odmah stavljena van snage. On će članovima Nadzornog vijeća, koji će zasjedati u četvrtak, 20. juna, predložiti odgađanje provođenja te odluke na rok od trideset dana, a ne njeno poništavanje.

"Razlog tome jest činjenica da smo riješili strukturu kapitala koja nam otvara put traženju obrtnih sredstava u evropskim fondovima i kod evropskih banaka, ali još nisu do kraja otklonjene realne okolnosti koje su nas dovele na rub prestanka rada, a to je ostvareni gubitak /čak 9,7 miliona KM na mjesečnoj osnovi tokom 2013. godine/ zbog najviše cijene električne energije u istoriji našega postojanja i jako niske cijene aluminija na Londonskoj berzi metala", rekao Bradvica.

Predsjednik sindikata bivših radnika "Aluminija" Alica Rahimić izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom između Vlade FBiH i "Aluminija".

"Nakon 17 godina i dugogodišnje naše borbe za ostvarivanje svojih prava pozdravljamo potpisivanje sporazuma. Aluminiju želimo bolje dane, da nastave proizvodnju a ni u snu da im na pamet ne padne gašenje proizvodnje", rekao je Rahimić.

Isto tako, i Sindikat radnika "Aluminija" smatra da je ovo nova stranica u poslovanje kompanije, te su uvjereni kako će to biti uspješno i konstruktivno.

"Aluminij" je prije desetak dana bio najavio gašenje proizvodnje zbog nemogućeg ambijenta za poslovanje i velikih dugova. Pošto nije bila definisana ni vlasnička struktura kompanija nije bila u prilici ni doći do povoljnih kreditnih sredstava.

Kapital u ovom preduzeću bio je godinama sporan, a bivši radnici nisu bili obeštećeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: