Privreda
8

Mostarski Aluminij najavio potpuno gašenje svojih pogona

FENA
Iz mostarskog Aluminija saopćili su kako će najveći bh. izvoznik 17. juna pristupiti gašenju svojega cjelokupnog postrojenja.

Ovu odluku jednoglasno je usvojilo Nadzorno vijeće Društva, na prijedlog direktora Ive Bradvice, jer, kako se navodi u priopćenju, Aluminij više ne može nastaviti s poslovanjem u uslovima aktuelnih cijena električne energije i primarnoga aluminija.

U trenutnim uslovima Aluminij od početka godine ostvaruje 9,7 miliona maraka gubitka mjesečno.

Automatizmom su suspendirane sve odredbe postojećega Pravilnika o radu Aluminija koje se odnose na osobne dohotke i na sva druga davanja, a pravnoj je službi naloženo da izradi program zbrinjavanja tehnološkog viška i, za sljedeću sjednicu Nadzornoga vijeća, zakazanu za 20. juna, pripremi prijedlog odluke o visini plaća u Aluminiju.

"Proizvodnja pod ovakvim uslovima više nema smisla. Naš je jedini izlaz u potpunomu zaokrenutu u postojećim odnosima obje vlade prema Aluminiju (Vlade FBiH i Vlade RH) i, s obzirom na to da nisam u mogućnosti uopće ostvariti kontakt s Vladom FBiH odnosno da onaj dogovor o konačnom utvrđivanju naše strukture kapitala, s kojim bismo jedino mogli zatražiti nužna obrtna sredstva, a koji je najavljen 18. aprila, predsjednik Vlade FBiH još nije potpisao, lično sam zatražio od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da pokuša pitanje Aluminija izdići na nivo dvije vlade. No, naše je vrijeme iscurilo i ovo je jedina razumna odluka koju sam mogao predložiti članovima", kazao je direktor Bradvica.

Dodao je kako je ovakva odluka bila jedina moguća kako bi se "spriječilo slijetanje Aluminija u provaliju, odnosno galopiranje u gubitak koji bi doveo do nekontroliranog stečaja".

"Aluminij je, govoreći rječnikom kriznog upravljanja, došao do tačke s koje nema povratka", naglasio je Bradvica.

Kako se dalje navodi u saopćenju, današnjoj sjednici Nadzornog odbora prisustvovalo je cjelokupno rukovodstvo Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija koje je, uvidjevši kako alternativa ne postoji, podržalo stajalište Uprave, kao i samu Odluku Nadzornoga vijeća, ali su, s ogorčenjem, poručili kako odmah "počinju pripreme za krajnje radikalna postupanja, o kojima će se uredno očitovati u javnosti i pred mjerodavnim državnim tijelima, kako zakon nalaže".

U proteklih desetak dana predstavnici Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija, zajedno s čelništvom Sindikata bivših djelatnika Aluminija, zatražili su prijem kod predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića koji do sada nije odgovorio na njihov zahtjev.

Iz Sindikat poručuju kako je ovo udar koji Hercegovina neće moći pretrpjeti.