BiH
54

Sindikat KCUS-a: Dizdarević nije dobio otkaz nego opomenu zbog incidentnog ponašanja

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Iako je neurohirurg Kemal Dizdarević jučer za naš portal kazao da je dobio otkaz na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sindikat KCUS-a tvrdi suprotno. Ističu da su ovu informaciju saznali putem medija, iako uvijek bude obaviješteni u slučaju prekida rada bilo kojeg uposlenika.

"Istina je da Kemal Dizdarević nije dobio otkaz, već samo pismenu opomenu pred otkaz, a koja je rezultat incidentnog i konfliktnog ponašanja navedenog ljekara. Pismenu opomenu utvrdila je Komisija KCUS na osnovu nalaza inspekcije ZZO KS", poručili su iz Sindikata KCUS-a.

Osvrnuli su se i na medijske napise o odlasku ljekara iz ove zdravstvene ustanove, ustvrdivši da su oni napustili KCUS zbog zaposlenja u klinikama van BiH, rada na svojim privatnim klinikama "na kojima već odavno rade, zbog čega su ispaštali najviše pacijenti koji nisu mogli plaćati usluge na privatnim klinikama" ili pak penzionisanja.

"Istina je da je evidentan i dolazak novih ljekara u KCUS. Odlazak i dolazak ljekara nije slučaj samo u KCUS već i u ostalim kliničkim centrima u regionu. Bitno je navesti da je u KCUS došlo 14 mladih ljekara, magistara nauke, koji su u pripremi doktorata. KCUS je ustanova koja pruža priliku za zaposlenje novim kadrovima, koje isključivo zanima predan rad i briga o pacijentima. Naša ustanova je uslijed dugogodišnjeg i akumuliranog nemara došla u stanje velikih dugovanja, te smo istinski pobornici uvođenja reda i radne discipline, što se trenutno i radi na KCUS-u. Primjera radi, jedan od ljekara je bio u stalnom radnom odnosu na KCUS-u i na klinici u drugoj zemlji. Pitamo se kako je to realno moguće", ističu iz Sindikata.

Tvrde da se mobing, kada je KCUS u pitanju, provodi jedino nad ljekarima i uposlenicima koji su izloženi pritiscima "instruiranim od pojedinaca koji ne žele dobro ni KCUS-u, ni uposlenicima, a samim tim ni pacijentima".