{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat državnih institucija stupa u generalni štrajk

S
28.5.2012. u 13:47
34
66
Sindikat državnih institucija stupa u generalni štrajk
34
Sindikat državnih institucija stupa u generalni štrajk
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sindikat državnih institucija, kojeg čine 34 sindikalne organizacije, donio je odluku o stupanju u generalni štrajk, nakon što je 21. maja stupio u štrajk upozorenja zbog smanjenja plata za 4,5 posto koje je predviđeno ovogodišnjim budžetom.
"Odluka o stupanju u generalni štrajk je donesena, a trenutno se vrše proceduralne pripreme. Procedura o stupanju u generalni štrajk mora se ispoštovati, kako ne bi bio proglašen neregularnim“, rekao je Srni predsjednik Reprezentativnog sindikata Jure Bilić.

On je objasnio da će generalni štrajk najvjerovatnije biti održan naredne sedmice ispred zgrade parlamenta BiH, u daleko većem obimu i vremenskom okviru, te da će rad biti sveden na zakonski minimum.

Bilić je rekao da sindikat nije dobio zvanično obavještenje o formiranju pregovaračkog tima Vijeća ministara BiH, te da takva saznanja imaju samo putem medija.

"Očekujemo da u toku dana, eventualno sutra dobijemo i zvaničnu informaciju i imena članova tima Vijeća ministara koji bi trebalo da pregovaraju sa našim predstavnicima. Tema pregovora ostaje ista, a to je najavljeno smanjenje plata", naveo je Bilić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bude pregovora sa Vijećem ministara odluka o štrajku biće zamrznuta. "Od rezultata pregovora zavisi kako ćemo dalje postupati", naglasio je Bilić.

Štrajk upozorenja zaposlenih u institucijama BiH, koji je počeo 21. maja sa dnevnim obustavama rada od 10.00 do 11.00 sati, pokrenut je zbog najavljenog smanjenja plata za 4,5 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: