BiH
18

Džaferović: Zubac mora biti suspendovan, neka ne traže izgovore u propisima

E.S.H.
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH nije danas razmatrao pitanje prijedloga suspenzije direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Gorana Zubca, a zbog različitog tumačenja zakonskih odredbi bit će zatraženo izjašnjavanje Ustavnopravnih komisija oba doma Parlamenta BiH.

Komentirajući odluku Nezavisnog odbora, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Šefik Džaferović je rekao da u ovom slučaju nije pitanje tumačenja zakona, već hoće li neko ili ne izvršiti svoju zakonsku obavezu.

Džeferović je pojasnio da se prema važećim zakonima, posebno kada je u pitanju Zakon o policijskim službenicima, u situaciji kada se donese naredba za provođenje istrage, mora izreći mjera suspenzije.

"Ovdje se radi o policijskom službeniku i to visokog ranga i ne samo da postoji naredba za provođenje istrage, postoji čak i optužnica koju je potvrdio Sud Bosne i Hercegovine. Prema tome, potpuno je jasna stvar da takav policijski službenik mora biti suspendiran do okončanja krivične procedure. Dodatna stvar u svemu ovome je i odredba koja se odnosi na Zakon o zaštiti tajnih podataka. Takve osobe ne mogu imati pristup tajnim podacima, a obavljati funkciju najvišeg ranga", mišljenja je Džaferović.

Podsjetimo, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar jučer je napisao rješenje o uskraćivanju prava pristupa Goranu Zubcu tajnim podacima do okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega. U praksi ovo znači da Zubac uopće ne može obavljati svoj posao, no, ipak, nije suspendiran.

"Ovo je pitanje sljedećeg po rangu rukovodećeg službenika, dakle zamjenika direktora SIPA-e, zatim policijskog odbora i na kraju Vijeća ministara", zaključio je predsjedavajući Ustavnopravne komisije.

Prokomentarisao je i izjavu Žike Krunića, predsjednika Nezavisnog odbora koji je danas nakon sjednice kazao da se pojavila "konkurencija propisa", odnosno Zakona o nezavisnim policijskim tijelima, s jedne strane, i, sa druge, Zakona o policijskim službenicima, te da će zbog različitih tumačenja primjene tih propisa tražiti tumačenje Ustavnopravnih komisija.

"Neka se ne kriju i neka ne traže izgovore u tome da treba tumačiti propise. Ovdje se ne radi o tumačenju, nego o praktičnoj primjeni propisa. Ustavnopravne komisije ne daju savjete i ne učestvuju u praktičnoj primjeni propisa. Ovo je pitanje ustavne i zakonodavne vlasti i one trebaju odgovoriti. Na potezu je zamjenik direktora, policijski odbor i na kraju Vijeće ministara koje imenuje službenike tog ranga kao što je direktor Agencije za istrage i zaštitu", izjavio je Džaferović i napomenuo "svima onima koji ne izvršavaju zakonske obaveze, da to podliježe odgovornosti".

"Neka svako ko učestvuje u ovom procesu dobro pazi, jer će se sleći prašina oko ovog slučaja i postavit će se pitanja oko očiglednog nepostupanja po zakonima Bosne i Hercegovine", zaključio je Šefik Džaferović.