BiH
2

Nezavisni odbor pred zidom: Sutra moraju ukloniti Zubca

NAP
Goran Zubac
Goran Zubac
Sutra će se u Sarajevu održati sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi, nakon prethodna dva neuspješna pokušaja, trebao biti suspendovan Goran Zubac, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), piše novinska agencija Patria.

Razlog više ovakvoj odluci članovi Nezavisnog odbora imaju u činjenici da je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar danas napisao rješenje o uskraćivanju prava pristupa Goranu Zubcu tajnim podacima do okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega.

U praksi ovo znači da Zubac uopće ne može obavljati svoj posao, ali to za sada Ćavar nije želio komentirati kazavši u izjavi za NAP da je on svoj dio posla uradio.

"Ovu informaciju proslijedio sam i Nezavisnom odboru i Tužilaštvu BiH, kao i djelatniku SIPA-e koji je nadležan za rad na tajnim podacima. Ostalo ne mogu komentirati, neka svako radi svoj posao", kazao je Ćavar.

Od ranije je poznato da je nadležni tužilac Miroslav Marković još 20. februara obavijestio Nezavisni odbor, a 25. februara i zamjenika direktora SIPA-e da je 20. februara donesena naredba o provođenju istrage protiv Zubca zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi, ali bilo kakva reakcija je izostala.