BiH
11

Dramatično zasjedanje u Sarajevu: Nezavisni odbor odlučuje o suspenziji Zubca

Piše: E.S.H.
Goran Zubac
Goran Zubac
Sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se trebalo raspravljati, a i odlučiti o sudbini Gorana Zubca na čelu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je optužen za nesavjestan rad u službi, počela je jutros u Sarajevu, javlja reporter Klix.ba.

Zasjedanje je počelo u 9.30 sati, a na sjednici su svi članovi Nezavisnog odbora.

U zgradu Parlamenta BiH došao je i Zubac u pratnji zamjenika Đure Kneževića i pomoćnika Anđelka Hrgića, prenosi NAP.

Kako javlja reporter Klix.ba, nešto iza 10.30 sati predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić je napustio sjednicu NO. Novinarima nije htio reći zbog čega napušta sjednicu, a nije odgovarao ni na brojna novinarska pitanja. No, naknadno se, ipak, vratio i kratko najavio maratonsku sjednicu.

Na sjednicu su, navodno, pozvani i drugi čelnici policijskih agencija, te ministri unutrašnjih poslova FBiH Predrag Kurteš i Kantona Sarajevo Nermin Pećanac.

Ipak, još uvijek je neizvjesno da li će ovaj organ izglasati suspenziju Gorana Zubca, ali su neki članovi odbora čak i poručili da, ukoliko ne uklone Zubca, treba ispitati njihovu odgovornost.

Podsjetimo, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar jučer je napisao rješenje o uskraćivanju prava pristupa Goranu Zubcu tajnim podacima do okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega. U praksi ovo znači da Zubac uopće ne može obavljati svoj posao, no, ipak, nije suspendiran.

Ukoliko Nezavisni odbor danas ne izglasa suspenziju to u praksi znači da će biti obustavljene mnoge istrage, a da pristup tajnim i vrlo tajnim podacima faktički niko neće imati, bar kada je riječ o ovlaštenim licima koja svojim potpisom izdaju naredbe o istragama, javlja NAP.