BiH
8

Jedina zakonita odluka Nezavisnog odbora bi bila suspenzija Gorana Zubca

Piše: E. G.
Goran Zubac (Foto: Klix.ba)
Goran Zubac (Foto: Klix.ba)
Uprkos tome što je Tužilaštvo BiH podiglo i Sud BiH potvrdio optužnicu protiv direktora SIPA-e Gorana Zubca, on i dalje obavlja tu odgovornu funkciju na čelu ove policijske agencije.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH ga još uvijek nije, a sve su prilike i da neće, suspendovati sa mjesta direktora, a što je već trebao napraviti u skladu sa zakonskim propisima koji reguliraju ovo pitanje.

Naime, kada se protiv policijskog službenika vodi krivična istraga i pokreće se disciplinski postupak on bi, prema važećem Zakonu, trebao biti suspendovan do okončanja postupka.

U narednih desetak dana Nezavisni odbor bi trebao održati još jednu sjednicu, a na kojoj će biti donesena konačna odluka u vezi za direktorom SIPA-e, a u međuvremenu bi se i Zubac na sudu BiH trebao izjasniti o krivici.

Na pitanje da li postoji šansa da Nezavisni odbor donese odluku o da suspenduje Zubca, Enes Obralija, član Odbora kaže da treba sačekati i vidjeti.

"Ne mogu reći unaprijed kako će ko glasati, ali nakon održavanja te sjednice javnosti će svakako sve biti poznato. ja se nadam da će moje kolege u Nezavisnom odboru proučiti odredbe Zakona o policijskim službenicima i Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i donijeti jedinu zakonitu i moguću odluku koja je zasnovana tim zakonima", kazao je Obralija.

Zakonske odredbe se već uveliko krše budući da je optužnica protiv Zubca potvrđena prije nekoliko dana.

"Mi smo pokušali na prošloj sjednici riješiti to i raspravljali smo dugo o tom pitanju. Nakon što je bilo evidentno da ne možemo postići konsenzus, donesen je zaključak da se na narednoj sjednici donese konačna odluka u vezi s tim", kazao je Obralija.

Da bi Zubac bio suspendovan potrebno je da za tu odluku glasa sedam članova Nezavisnog odbora, od ukupno devet, po tri iz svakog konstitutivnog naroda. Također, moguće je i da na Zastupničkom domu PS BiH bude zatražena smjena Nezavisnog odbora.