BiH
25

Optuženik će nastaviti da hapsi: Goran Zubac ostaje na čelu SIPA-e!

Piše: E.S.H.
Goran Zubac (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Uprkos potvrđenoj optužnici za nesavjestan rad i zabrani pristupa tajnim podacima do okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega, Goran Zubac zasad ostaje na čelu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Naime, to je odluka koja proizlazi iz današnjeg zasjedanja Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, prenosi reporter Klix.ba.

Žiko se ranije izjasnio

Kako je novinarima kazao predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić, za razmatranje rješenja o suspenziji Zubca bilo je šest od potrebnih sedam glasova, dodavši da će se Nezavisni odbor o ovome izjasniti tek kada se "osigura dovoljan broj glasova za razmatranje".

"Imali smo šest glasova 'za' i dva 'protiv', tako da to (suspenziju) nismo uvrstili u dnevni red, ali smo se upoznali s tim materijalima i sa svim drugim pristiglim materijalima", kazao je Krunić, te nastavio:

"Goran Zubac je direktor SIPA-e u punom ovlaštenju što se tiče Nezavisnog odbora i Nezavisni odbor nema nikakve primjedbe na rad Gorana Zubca. To je čista situacija i što se tiče inicijative zamjenika ministra sigurnosti, to je legitimno i moguće, ali će biti razmotreno onda kada Nezavisni odbor bude imao sedam glasova 'za' razmatranje te inicijative i nakon kompletno provedenog postupka koji je i danas trajao".

Rad SIPA-e, prema njegovim riječima, nije doveden u pitanje.

"Usaglasili smo se da se ne bavimo pitanjem oko eventualnog oduzimanja pristupa tajnim podacima. Naša nadležnost nije ni to što se vodi postupak kod pravosudnih organa i mi samo poštujemo Zakon o nezavisnim tijelima i Pravilnik o radu, i u okviru toga nadležnosti koje su utvrđene u Parlamentu. Do sada Parlament BiH nije imao primjedbu na naš rad, mislim da neće ni sada", rekao je Krunić.

Usaglasili su se da Ustavnopravnoj komisiji Parlamenta BiH upute hitan zaključak jer su "došli do problema pravne prirode".

"Različiti organi su vezani za ovaj predmet (Zubac). Pojedine zakone tumače na jedan način, drugi na druge. Pojavila se konkurencija propisa i pri tome mislim na Zakon o nezavisnim policijskim tijelima i na Zakon o policijskim službenicima i na Poslovnik o radu nezavisnog odbora koji je usvojen u oba Doma parlamenta što govori o njegovoj važnosti. Jedino ovlašteno tijelo za davanje autentičnog tumačenja je Komisija Parlamenta BiH i oko toga smo se usaglasili, tako da takav zaključak odmah ide Ustavnopravnoj komisiji", istakao je predsjedavajući Nezavisnog odbora.

Zanimljivo, Krunić još jučer medijima u RS poslao pismo u kojem navodi da će Zubca do kraja štititi, te da se iza svega krije „politička montaža“.

Nesavjestan rad u službi

Podsjetimo, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar jučer je napisao rješenje o uskraćivanju prava pristupa Goranu Zubcu tajnim podacima do okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega. U praksi ovo znači da Zubac uopće ne može obavljati svoj posao, no, ipak, nije suspendiran.

Ukoliko Nezavisni odbor danas ne izglasa suspenziju to u praksi znači da će biti obustavljene mnoge istrage, a da pristup tajnim i vrlo tajnim podacima faktički niko neće imati, bar kada je riječ o ovlaštenim licima koja svojim potpisom izdaju naredbe o istragama, javlja NAP.

Tužilaštvo BiH podiglo je 5. juna optužnicu protiv Zubca, koju je 10-tak dana kasnije Sud BiH potvrdio.

Zubac je optužen za nesavjestan rad u službi, jer se tokom protesta 7. februara oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio angažovati specijalnu jedinicu SIPA-e.

Ukoliko bude proglašen krivim, Zubcu prijeti kazna od jedne do deset godine zatvora, a istraga o nesvajesnom radu u službi trajala je tri i po mjeseca.