BiH
7

Tužilaštvo BiH o slučaju "Zubac": Optužnica nije vraćena, nema nedodirljivih

Klix.ba
Goran Zubac
Goran Zubac
Tužilaštvo BiH odlučno je demantiralo glasine da je optužnica u predmetu protiv direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca vraćena Državnom tužilaštvu.

"To su dezinformacije", kažu u Tužilaštvu BiH

Optužnica koju je podiglo i uputilo Tužilaštvo BiH, kako su pojasnili, nalazi se u Sudu BiH u procesu potvrđivanja.

"Tužilaštvo BiH odlučno odbacuje bilo kakve neistinite navode i konstrukcije, te ponavljamo da Tužilaštvo BiH postupa u skladu sa zakonom i da nema nedodirljivih osoba i neće biti nedodirljivih osoba za procesuiranje ukoliko počine krivično djelo", saopćeno je.

U Sudu BiH su kazali za Klix.ba da još uvijek nema odluke u slučaju "Zubac".

Pojedini mediji danas su prenijeli da je Sud BiH vratio Tužilaštvu BiH na doradu optužnicu koja je podignuta protiv Gorana Zubca. Optužnica je, navodno, vraćena jer određeni dokazi nisu dostavljeni u orginalu.

Zanimljivo je da je ta informacija plasirana danas i to u trenutku dok se održava sjednica Nezavisnog odbora BiH koji treba da odlučuje o suspenziji ili smjeni Gorana Zupca.

Tužilaštvo BiH podiglo je 5. juna optužnicu protiv direktora SIPA-e Gorana Zupca. Sud BiH još uvijek nije potvrdio optužnicu. Zakonski rok za potvrđivanje optužnice je sedam dana.

Zubac je optužen za nesavjestan rad u službi, jer se tokom protesta 7. februara oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio angažovati specijalnu jedinicu SIPA-e.

Ukoliko je Sud BiH potvrdi optužnicu, na optuženičkoj klupi naći će se prvi čovjek Državne agencije za istrage i zaštitu i zbog toga što "za vrijeme demonstracija kojim su zahtijevane nasilne promjene ustavnog poretka Bosne i Hercegovine", nije postupio po zakonima koji obavezuju sva policijska tijela BiH na saradnju sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela.

Ukoliko bude proglašen krivim, Zupcu prijeti kazna od jedne do deset godine zatvora, a istraga o nesvajesnom radu u službi trajala je tri i po mjeseca.

Zubac, kako su mediji objavili, uredno dolazi na posao.