{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH zatražilo onemogućavanje pristupa tajnim podacima Goranu Zubcu

14.7.2014. u 19:49
142
20
Tužilaštvo BiH zatražilo onemogućavanje pristupa tajnim podacima Goranu Zubcu
142
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Ministarstva sigurnosti BiH pokretanje procedure za smjenu direktora SIPA-e Gorana Zubca i onemogućavanje pristupa tajnim podacima. Nakon ovoga, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar pod izgovorom neobaviještenosti više neće moći odugovlačiti sa pokretanjem inicijative za smjenu prvog čovjeka SIPA-e, javlja Federalna televizija.
Ovo je informacija koju je Ministarstvu sigurnosti BiH uputilo Državno tužilaštvo. Tužilac Miroslav Marković navodi da je informaciju o otvaranju istrage protiv direktora SIPA-e davno dostavio i Nezavisnom odboru i zamjeniku direktora SIPA-e, ali da oni nisu postupili u skladu sa zakonskim propisima – nisu zatražili smjenu niti suspenziju Zubca. Stoga, tužilac Marković traži da reagira Ministarstvo sigurnosti BiH.

Inače, direktora SIPA-e može smijeniti samo Vijeće ministara BiH i to na prijedlog Nezavisnog odbora, a proceduru može pokrenuti bilo koji organ vlasti u BiH, pa i Ministarstvo sigurnosti.

S druge strane, prema članu 57 Zakona o zaštiti tajnih podataka, ukoliko je protiv lica koje već ima dozvolu za pristup tajnim podacima pokrenut krivični postupak, rukovodilac institucije u kojoj je provjeravano lice angažovano dužan je o tome obavijestiti nadležne za izdavanje dozvola.

U slučaju dodatnih provjera obavezna je privremena zabrana pristupa tajnim podacima. Sve ovo, moglo je još davno zatražiti Ministarstvo sigurnosti BiH. Ali nije, jer nisu bili službeno obaviješteni. Sad nemaju izgovor, navodi FTV.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: