BiH
337

Šefik Džaferović: Direktor SIPA-e Goran Zubac mora odmah biti suspendiran

Piše: F.V.
Šefik Džaferović
Šefik Džaferović
Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je za Klix.ba kako direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac mora biti suspendiran sa te dužnosti nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv njega.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zupca za nesavjestan rad u službi, jer se tokom protesta 7. februara oglušio na zahtjeve za pomoć u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, te odbio angažovati specijalnu jedinicu SIPA-e. U Sudu BiH su za Klix.ba kazali da će, kada optužnica bude potvrđena, o tome saopćenjem obavijestiti javnost.

"Nakon donošenja optužnice, i nakon što ona eventualno bude potvrđena, smatram da Zubac morati biti suspendiran. To je okolnost kada, prije svega, treba reagirati SIPA. Samim nastupanjem okolnosti koje se vežu za direktora, on praktično prestaje da bude direktor. To je zakonska materija. Dakle, tada mora da reagira sljedeći u lancu rukovođenja unutar SIPA-e, a to je zamjenik. Zamjenik direktora SIPA-e mora reagirati po Zakonu o policijskim službenicima i donijeti odluku o suspenziji gospodina Zupca, jer, kažem, zakonskim okolnostima koje su se desile, podizanjem optužnice, aktuelni direktor ne može biti na toj funkciji", izjavio je za Klix.ba Džaferović.

Dodaje kako je Zubac trebao biti suspendiran i ranije nakon donošenja naredbe o sporovođenju istrage protiv njega. Već tad su se, veli, stekle zakonske okolnosti za suspenziju policijskog službenika i on je trebao da bude suspendiran.

"Zašto to nije, ne znam. Kažu da je zbog toga jer zamjenik nije bio u funkciji, pa se postavilo pitanje onoga ko treba da izvrši suspenziju. No, zamjenik direktora SIPA sada, nakon podizanja i optužnice, treba reagirati i donijeti naredbu o suspenziji. Ukoliko se to ne dogodi, onda će to biti izbjegavanje ovih zakonskih obaveza od direktora i zamjenika. Tada će morati reagirati Nezavisni odbor, Ministarstvo sigurnosti, na kraju Vijeća ministara, ali ne zbog suspenzije već zbog neizvršavanja zakona", smatra Džaferović.

Oni u spomenutoj strukturu koji ne budu postupili u skladu sa zakonom, po Džaferoviću, izlažu se ozbiljnom riziku da i sami odgovaraju.

Džaferović je podsjetio da je Klub SDA odmah nakon nasilnih protesta i paljenje zgrade Predsjedništva BiH, u Predstavničkom domu podnio inicijativu za utvrđivanje odgovornost Groana Zupca

"Ali do danas nismo dobili odgovor od Vijeća ministara... Ovo su sada nove dokonosti. Nije bilo naredne o istrazi, niti optužnice. Koristiti ćemo sve mehanizme u Parlamentu BiH da se istraje na suspenziji i utvrđivanju odgovornosti", naglasio je Džaferović.