BiH
0

Sedma zajednička inženjerijska konferencija EUFOR-a i OS BiH

FENA
Sedma zajednička inženjerijska konferencija EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održana je jučer i danas u bazi Butmir, saopćeno je iz EUFOR-a.

Cilj konferencije je bio da se utvrde i dogovore polazne osnove koje su potrebne Oružanim snagama Bosne i Hercegovine za napredak u postizanju interoperabilnosti inženjerije i izradu samoodrživog programa za obuku inženjerije.

Na konferenciji su bili timovi iz Odjeljenja GK EUFOR-a za osposobljavanje i obuku i predstavnici OS BiH, uključujući stručnjake iz Zajedničkog štaba, Operativne komande, Brigade taktičke podrške i Inženjerijskog bataljona.

Ova konferencija je dio širih aktivnosti Odjeljenja EUFOR-a za osposobljavanje i obuku, a njen cilj je bio uspostavljanje odgovarajaće i održive strukture inženjerijskih snaga u OSBiH do kraja 2014. godine.

Odjeljenje za osposobljavanje i obuku će preko svog Odjela zajedničkih vojnih poslova osigurati stručnu i tehničku pomoć, organizirajući aktivnosti obuke, mentorstva, praćenja aktivnosti i savjetovanja MO i OSBiH u cijeloj komandnoj strukturi, a u tijesnoj saradnji sa NATO-om.

Konferencija je također poslužila za ažuriranje kalendara obuke za sljedeću godinu, koji uključuje širok spektar posebnih inženjerijskih kurseva, i utvrđivanje posebnih potreba za sve aktivnosti inženjerijskih snaga OS BiH.

Posebne aktivnosti obuke, mentorstvo i praćenje aktivnosti u okviru programa Odjeljenja EUFOR-a za osposobljavanje i obuku se osiguravaju putem specijalnih timova iz zemalja učesnica u misiji.

Nekoliko ključnih zaključaka sa prethodne konferencije, održane u martu ove godine, već su ostvareni, uključujući i izradu odgovarajućih akcionih planova i određivanje potrebnih vremenskih okvira. Ovoga puta je dogovoreno da svrha misije bude izrada pregleda inženjerijskih kapaciteta koji su potrebni OSBiH, s naglaskom na posebnim inženjerijskim sposobnostima koje će OSBiH biti potrebne u budućnosti.

Osim toga, prepoznato je da će za ove sposobnosti biti potrebno veliko znanje i vještine da bi se postigli međunarodni standardi operabilnosti navedeni u partnerskom programu, koji se smatra korakom od vitalnog interesa na putu ka euro-atlantskim integracijama.

Postizanje ovih ciljeva u pravo vrijeme je od presudne važnosti za osiguranje programa obuke za 2015. godinu.