|

Sedma zajednička inženjerijska konferencija EUFOR-a i OS BiH

Sedma zajednička inženjerijska konferencija EUFOR-a i OS BiH
0
F
FENA
7.11.2013. u 14:00
0
komentara
0

dijeljenja
Sedma zajednička inženjerijska konferencija EUFOR-a i OS BiH
Sedma zajednička inženjerijska konferencija EUFOR-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održana je jučer i danas u bazi Butmir, saopćeno je iz EUFOR-a.
Cilj konferencije je bio da se utvrde i dogovore polazne osnove koje su potrebne Oružanim snagama Bosne i Hercegovine za napredak u postizanju interoperabilnosti inženjerije i izradu samoodrživog programa za obuku inženjerije.

Na konferenciji su bili timovi iz Odjeljenja GK EUFOR-a za osposobljavanje i obuku i predstavnici OS BiH, uključujući stručnjake iz Zajedničkog štaba, Operativne komande, Brigade taktičke podrške i Inženjerijskog bataljona.

Ova konferencija je dio širih aktivnosti Odjeljenja EUFOR-a za osposobljavanje i obuku, a njen cilj je bio uspostavljanje odgovarajaće i održive strukture inženjerijskih snaga u OSBiH do kraja 2014. godine.

Odjeljenje za osposobljavanje i obuku će preko svog Odjela zajedničkih vojnih poslova osigurati stručnu i tehničku pomoć, organizirajući aktivnosti obuke, mentorstva, praćenja aktivnosti i savjetovanja MO i OSBiH u cijeloj komandnoj strukturi, a u tijesnoj saradnji sa NATO-om.

Konferencija je također poslužila za ažuriranje kalendara obuke za sljedeću godinu, koji uključuje širok spektar posebnih inženjerijskih kurseva, i utvrđivanje posebnih potreba za sve aktivnosti inženjerijskih snaga OS BiH.

Posebne aktivnosti obuke, mentorstvo i praćenje aktivnosti u okviru programa Odjeljenja EUFOR-a za osposobljavanje i obuku se osiguravaju putem specijalnih timova iz zemalja učesnica u misiji.

Nekoliko ključnih zaključaka sa prethodne konferencije, održane u martu ove godine, već su ostvareni, uključujući i izradu odgovarajućih akcionih planova i određivanje potrebnih vremenskih okvira. Ovoga puta je dogovoreno da svrha misije bude izrada pregleda inženjerijskih kapaciteta koji su potrebni OSBiH, s naglaskom na posebnim inženjerijskim sposobnostima koje će OSBiH biti potrebne u budućnosti.

Osim toga, prepoznato je da će za ove sposobnosti biti potrebno veliko znanje i vještine da bi se postigli međunarodni standardi operabilnosti navedeni u partnerskom programu, koji se smatra korakom od vitalnog interesa na putu ka euro-atlantskim integracijama.

Postizanje ovih ciljeva u pravo vrijeme je od presudne važnosti za osiguranje programa obuke za 2015. godinu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.