BiH
0

SDP, SDA i HDZ 1990: Blizu smo rješenja presude "Sejdić - Finci"

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Zlatko Lagumdžija, Bakir Izetbegović i Martin Raguž (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Lideri stranaka iz Federacije BiH, Bakir Izetbegović (SDA), Zlatko Lagumdžija (SDP) i Martin Raguž (HDZ 1990) vratili su se danas iz Praga, gdje su jučer i tokom noći sa čelnicima ostalih stranaka (SBB, SNSD, SDS) i predstavnicima Evropske unije pregovarali o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Iako razgovori nisu urodili konačnim rješenjem za presudu koja godinama koči napredak BiH ka EU, Izetbegović, Lagumdžija i Raguž nisu krili zadovoljstvo postignutim parcijalnim dogovorom. Nakon više od 16 sati međusobnih pregovora, zamjenik predsjednika SDA kaže da je definisano rješenje presude "Sejdić - Finci", a koje se odnosi na način biranja delegata u Domu naroda.

"Što se tiče dijela rješenja koji se odnosi na Predsjedništvo BiH, mislim da smo i tu napravili dogovor i da smo imali još nekoliko sati, uvjeren sam da bismo sve završili i potpisali", kaže jedan od predstavnika SDA u Pragu.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija kaže da dogovor o izboru delegata u Domu naroda predstavlja veliki iskorak te da se praktično došlo i do samog rješenja presude. Iako osim Mladena Bosića niko nije htio imenovati krivca za još jedan neuspio sastanak, koji građane BiH itekako košta, stvorio se utisak da je lider HDZ-a Dragan Čović taj zbog kojeg su se ostali predstavnici stranaka iz Praga vratili bez konkretnih rješenja.

"Nažalost, još uvijek ništa nije gotovo dok sve ne bude gotovo. Iskreno se nadam i pozivam Dragana Čovića da se odmori, da se konsoliduje i proba doći do jednog ozbiljnijeg prijedloga za 11. tačku. Ne zamjeram nikome što jutros nismo došli do rješenja jer hoću da smatram da se ipak radilo o nervozi i umoru ljudi poslije tako dugog puta i sastanka", kazao je Lagumdžija.

I predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž vjeruje da je ogroman napredak napravljen nakon posljednjih pregovora.

"Mi smo zaista blizu rješenja koje nije jednostavno i zbog toga izgleda komplicirano iz dva razloga. Prvi presudom Evropskog suda za ljudska prava de facto otvara Dejtonski sporazum i počinje njegova europeizacija. To je jedan novi historijski proces za koji svi trebamo biti spremni", kazao je Raguž.

Izetbegović je dodao da su "kreativni motor svih rješenja postignutih u Pragu bile probosanske stranke".

"Treba nam taj još jedan korak koji će, nadam se, napraviti dva HDZ-a", kazao je Izetbegović. On je dodao da deset tačaka o kojima su razgovarali definišu direktan izbor člana Predsjedništva BiH.

Raguž je kazao da postoji direktna veza između rješavanja presude "Sejdić - Finci" i pitanja pozicije konstitutivnih naroda, u ovom slučaju Hrvata u BiH.

Nakon povratka iz Praga, u narednim danima eksperti stranaka koje učestvuju u pregovorima o provođenju presude "Sejdić - Finci", sastat će se u Sarajevu, nakon čega će lideri putovati u Brisel, gdje bi, kao i mnogo puta do sada, trebali naći konačno rješenje.