Ususret vanrednoj Skupštini
0

SDP predlaže Alisu Bijedić za ministra finansija Tuzlanskog kantona

Piše: D. Brkić
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Novo vanredno zasjedanje Skupštine Tuzlanskog kantona zakazano je za srijedu sat prije podneva na kojem će se popuniti upražena ministarska mjesta nakon što su smijenjeni ministri iz redova Stranke demokratske akcije (SDA).

Nova parlamentarna većina, koju sačinjavaju Socijaldemokratska partija (SDP), Narodna stranka Radom za boljitak i Savez za bolju budućnost (SBB) su se dogovorili o raspodjeli ministarskih fotelja.

Tako je SBB najprije istakao kandidaturu svoju kandidata. Amira Husića predložili su za ministra unutrašnjih poslova, Zijada Mahmutovića za boračka pitanja i Mirsada Hadžiselimovića za ministra prostornog uređenja i zaštite okolice, dok je NS Radom za boljitak za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predložila Edina Ajanovića.

Najduže se čekalo na kandidata SDP-a za ministra finansija. Prvobitno je to mjesto ponuđeno Bahti Mekiću, dugogodišnjem usposleniku Općine Tuzla, ali je on ponudu odbio baš kao i aktuelni savjetnik premijera Seada Čauševića Igor Rajner. Nakon toga SDP je odlučio da kandiduje Alisu Bjedić, o kojoj postoji samo štura informacija da je nekada bila uposlenica Hypo Alpe Adria banke.

Zbog čega mnogi ne žele u fotelju ministra finansija? Budžet TK je u deficitu oko 40 miliona, a prva projekcija budžeta u 2012. godini, kako saznajemo, ukazuje na manjak od oko 11 miliona KM. Novu Vladu TK i novu parlamentarnu većinu očekuje težak posao kako bi, u najmnogoljudnijem kantonu sa oko 100.000 nezaposlenih, izbjegli bankrot.