BiH
0

U utorak kompletiranje vlade ZDK

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Sretko Radišić zakazao je za utorak, 12. juna, sjednicu Skupštine ZDK-a na kojoj će se odlučivati o potvrđivanju mandata novopredloženim ministrima, koji bi trebali zauzeti šest ministarskih mjesta, upražnjenih nakon nedavne smjene isto toliko ministara iz reda SDA.

Premijer ZDK-a Fikret Plevljak potvrdio je danas da nema nikakvih zastoja, niti krize u funkcioniranju Vlade ovog kantona.

Istovremeno, Savez za bolju budućnost SBBBiH zvanično je objavio imena kandidata za tri ministrarske funkcije, kao i kandidata za predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a, a shodno potpisanom Protokolu o principima uspostave saradnje između Socijaldemokratske partije BiH i Saveza za bolju budućnost BiH.

Prema tom protokolu, SBBBiH u ZDK-u imat će predsjedavajućeg Skupštine za što je predložen Fahrudin Brkić, dipl. ing. šumarstva iz Vareša. Za ministra privrede ZDK-a SBBBiH predložio je Džemila Ugarka iz Visokog, vlasnika firme "Ugarak produkt", dok je kandidat ove stranke za ministra finansija ZDK-a mr. Mirsad Isaković iz Zenice.

Na čelo Ministarstva za boračka pitanja ZDK SBBBiH je predložio Ekrema Tuku iz Zenice.

SDPBiH će imenovati ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, dok je mjesto ministra za pravosuđe i upravu ZDK-a ranije ponuđeno HDZ-u BiH.